Autor: Kaubandus.ee • 24. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Äripäev pani Tartu linna tegutsema

Tartu linnavalitsus arutab täna, kuidas lahendada ohtlik olukord, kus ühe katuse all asuvad Raadi lastepäevakeskus ning pürotehnika ladu.

Lao olemasolust polnud linnavõim aastaid teadlik, lisaks avastati seal ehmatamapanevalt suur korralagedus.

"Mina isiklikult sain sellest laost teada neljapäeva õhtul, kui lugesin Äripäeva veebi. Esmaspäeva hommikul linnavalitsuse kabinetiistungil arutame seda teemat," lubas Tartu linnapea Urmas Kruuse.

Tartu ehitusjärelevalve sai lastepäevakeskuse all juba mitmendat aastat tegutsevast OÜ Tulekild ohtlikust laost teada augustis, kui Tehnilise Järelevalve Ameti (TJA) töötajad tegid lattu kontrollkäigu.

"See lugu šokeeris ning isegi kui seadus seda võimaldab ning tehnilised andmed on kõik korras ja vastavad kooskõlastustele, siis minu jaoks ei ole siin küsimustki – need kaks asutust ei sobi ühte majja!" ütles Kruuse.

"See, et lasteasutus tegutseb pürotehnika lao peal, on absurd," märkis ka majandusminister Juhan Parts. Ministri sõnul ei tohi kohalik omavalitsus anda lasteasutusele või üldse asutusele, kus on palju inimesi, luba tegutseda samas hoones pürotehnika laoga.

"TJA on minu andmetel täitnud oma ülesandeid ja olukorra ka lahendanud. Aga rahul ei saa olla kohaliku omavalitsuse tööga, kes on laste päevakeskuse lubanud samasse hoonesse, see on lausa kuritahtlik," lisas Parts.

Linnapea Urmas Kruuse ütles, et linnavalitsus pole sellist asja läbi lasknud. Kaks teineteist välistavat rentnikku lubas ühe katuse alla hoone omanik ning ei pürotehnika ladu ega lastepäevakeskus pole linnavalitsuselt kasutusluba taotlenud.

Kalmistu tn 21/23 tänava majas, mille kasutusotstarve on ehitisregistri järgi büroohoone, oleks pürotehnikalao asutamisel pidanud muutma ka hoone kasutamise otstarvet.

"Kuna Tulekild vastavat kasutusloa taotlust ei esitanud, tegutsetigi illegaalselt," on Tartu linnavalitsuse arhitektuuri ja ehituse osakonna järelevalve teenistuse juhataja Andres Ainti seisukoht.

Linn pöördus lastepäevakeskuse tegutsemise osas ka haridus- ja teadusministeeriumi poole, ent pole siiamaani oma kirjale vastust saanud.

Pürotehnika ladu asub Raadi linnaosas ning on tartlastele tuntud kui endine Võidu tehase kontorimaja. Samas majas asub kodakondsus- ja migratsiooniameti Tartu büroo ning esimesel korrusel asuva lao ülemiseks naabriks on veebruarist Raadi lastepäevakeskus.

Võimaliku õnnetuse korral on sõna otseses mõttes püssirohutünni otsas istuvatel lastel ainult üks väljapääsutee, mis läheb lao kõrvalt. Augustis läbi viidud TJA kontroll tuvastas muuhulgas, et laol puudus vastav lõhkeainelaole viitav märgistus.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757