Pakendiaktsiis tõuseb kordades

Uuest aastast jõustuv pakendiseaduse
muudatus toob ettevõtetele kaasa senisest oluliselt kõrgemad taaskasutusmäärad
ning võimaldab maksuametil nõuda seaduserikkujatelt senisest kordades suuremat
aktsiisimaksu.

„Olen veendunud, et maksuamet hakkab tegema lauskontrolli,“ sõnas MTÜ Eesti Pakendiringluse juhatuse esimees Aivo Kangus, kelle hinnangul võivad sihtarvude täitmise unarusse jätnud ettevõtted muutuda defitsiitse riigieelarve valguses järelevalveorganitele magusaks suutäieks.

Juba poolteise kuu pärast kasvab maksuameti määratav aktsiisimaks näiteks ühe tonni turule lastud sihtarvude ulatuses taaskasutamata plastpakendite eest 6000 kroonilt 22 000 kroonile.

Lisaks ohustab ettevõtet kuni 50 000kroonine trahv keskkonnainspektsioonilt keskmise taaskasutusmäära mittetäitmise eest. Kuigi uute sihtarvude täitmist hakkab maksuamet kontrollima ning alles pärast järgmise aasta 15. aprilli, saab maksuamet nõuda ettevõttelt tasumata aktsiisimaksu koos viivistega tagasiulatuvalt kuni kuue aasta eest, mistõttu võivad nõuded küündida isegi miljonitesse kroonidesse ning tekitada ettevõtetele tõsiseid makseraskusi.
„Pean üsna reaalseks, et 2009. aastal läheb pakendiaktsiisi maksunõude alusel pankrotti ka laiemale üldsusele tuntud firmasid,“ ütles Kangus.

Pakenditest lahtisaamine kallineb kuni kaks korda
1. jaanuaril jõustuv pakendiseaduse muudatus puudutab MTÜ Eesti Taaskasutusorganisatsiooni tegevjuhi Ahto Hundi hinnangul kõiki ettevõtteid, mis pakendavad või toovad pakendatud tooteid Eesti turule. Ettevõtetel suurenevad tema sõnul pakendite taaskasutusse suunamise kulud järgmisel aastal kuni kaks korda, välja arvatud alkoholi- ja karastusjookide tootjatel ning maaletoojatel, kellele kehtib juba praegu 60% taaskasutusmäär.

Loe lähemalt homsest Äripäevast.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara