Autor: Kaubandus.ee • 25. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Putin andis jaekaubandust päästvale oligarhile korvi

Riigi laenuabi jagav Vnešekonombank (VEB) lükkas jaekaubanduskette refinantseerima tõtanud miljardär Mihhail Fridmani laenuabi taotluse tagasi, kirjutas ajaleht Vedomosti.

VEB lükkas tagasi rahahädas Alfa Groupi, Seitsmenda Kontinendi ja X5 kahe miljardi dollarilise laenutaotluse. Venemaa peaministri Vladimir Putini pressisekretär Dmitri Peskov põhjendas keeldumist sellega, et riik annab laenu vaid strateegiliselt olulistele ettevõtetele, mitte aga kõigile, kes käe pikalt välja sirutavad.

Oktoobri algul teatas Deutshce Bank Alfa Groupile, mis omab 47,2% tuhande poega jaekaubandusketist X5 Retail Group, et tal tuleb neilt saadud ühe miljardi dollarilisest laenust 600 miljonit dollarit kohe tagasi maksta. Laenuleping oli allkirjastatud aprillis 2007.

Põhimõtteliselt samasuguse, kuid 650 miljoni dollarilise laenu kustutamise nõude sai Deutsche Bankilt ka jaekaubanduskett Seitsmes Kontinent. Aastal 2007 võetud laenu tagatiseks on panditud 74,81% jaekaubandusketi aktsiatest.

Perekrestoki nimelise poodide keti omaniku X5 koguvõlg ulatub 2,3 miljardi dollarini, sellest moodustab 700 miljonit dollarit lühiajaline laen.

VEBi loobumine ei tähenda veel, et need jaekaubandusettevõtted kuskilt laenu ei saaks. Vedomosti andmetel ei anna VEB jaekaupmeestele laenu ja suunas abipalujad seetõttu Sberbanki ja VTB jutule. Neist riiklikest pankadest on juba laenu saanud nii Seitsmes Kontingent kui X5, aga ka Magnit ning Mosmart.

VEBist on riiklikku laenuabi saanud Nornikel, Rusal ja mitmed finantsorganisatsioonid. VEB on Venemaa riigikassast saanud laenude refinantseerimiseks kokku 50 miljardit dollarit, kuid laenutaotlusi on praeguseks esitatud rohkem kui 100 miljardi dollari ulatuses.

Alfa Group sai samas VEBist kaks miljardit dollarit, et säilitada 44% osalus mobiilsidefirmas Vimpel Communications.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757