Kas luksuskaupade müüjad on pärlid sopa sees?

Luksuskaupade sektor suudab
majanduslanguses üldiselt säilitada oma elastsust, kuid praegune majanduslangus
on nii tõsine, et on võtnud rajalt maha ka nemad ning nende aktsiad. Kas see
tähendab, et praegu võiks lisada portfelli mõned "pärlid"?

On täiesti normaalne, et endale lubatakse pühadehooajal luksusasju, kuid investeerimisportfelli neid lisada pole siiani olnud väga hea mõte, kirjutab CNBC.

90ndate aastate majanduslangus ei puudutanud üldiselt luksuskaupade müüjad, kuna aktsiaturg püsis siis tugev. Isegi 70. ja 80. aastatel läksid intressid lakke, kuid luksuskaupade sektor jäi sellest üsna puutumata.

Seekord on aga asjalood teisiti. Luksusehete müüja Tiffany (TIF) aktsiad on kukkunud paari kuuga 60%. Nahkkottide valmistaja Coach (COH) tegi oma selleaastase kõrgpunkti maikuus, enne kui langes novembris 14 dollarini.

Kõrgklassi kaubamajadel pole paremini läinud. Nordstream (JWN) ning Saks (SKS) on sellel aastal kukkunud 80% ühekohaliste aktsiahindade juurde.

Turul liigub üldiselt ringi kaht tüüpi luksuskaupade ostjaid ning mõlemad tüübid on püksirihma oluliselt pingutanud. Esimene on ülijõukas ostja, kes ostab ka majanduslanguses valimatult asju. Kuid nüüd peab ta tagasi tõmbama, kuna aktsiaturud on raskelt kukkunud ning see on vähendanud nende jõukurite varade väärtust.

Teine tüüp on "himur shoppaja" ehk naine, keda ei saa demograafiliselt liigitada, kuid kes turgutab end sageli 600-dollariliste käekottide ning 800-dollariliste kingadega. Ta oli kui end juveelidega kaunistav kanaarilind söekaevanduses - esimene indikaator, et juveelitööstusel hakkab halvasti minema.

Analüütikute sõnul muutuvad taolises turusituatsioonis ülirikkad ostlejad kiirelt üsna leplikeks ning vähenõudlikeks. "Himurate shoppajatega" nii kindlad ei olda.

Jaemüüjate siseinfo valdajad ise ütlevad, et 2009. aasta tuleb väljakutset pakkuv ning taastumist ei nähta enne 2010. aastat. Mis veelgi tähtsam, nad usuvad, et luksuskaupade ettevõtete aktsiatel on veel langusruumi, kuigi aktsiahinnad on novembrikuu põhjadest kõvasti põrganud.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara