Autor: Kaubandus.ee • 11. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Esikaalujälgija poeg kaaperdas kaloriäri

Selle aasta lõpuni Eesti kaalujälgijaid juhtiva Anne Piirsalu poja Philip Verzuni loodud OÜ Figuurisõbrad kutsuvad uuest aastast tasuta enda seltsi senised kaalujälgijad ja nende rühmajuhid. Samuti ei muuda poeg "uute" klientide ja rühmajuhtide iganädalasi kokkusaamispaiku ega kaalumise eest makstavaid hindu.

Weight Watchers Internationali kinnitusel kavatsevad nad põhjalikult uurida iga katset nende intellektuaalselt omandit kasutada.

Selle aasta lõpus panevad kaalujälgijad Eestis oma asjad kokku. Kaalujälgijate rühmajuhid teavitavad praegu kaalujälgijaid võimalusest jätkata uue aasta algusest Figuurisõprade nime all. Samuti liitub uue äriprojektiga enamus praegusi kaalujälgijate rühmajuhte. Isegi kuumaks on figuurisõprade juures sama – 500 krooni.

Weight Watchers Internationali pressišeff Donna Fontana ütleb Äripäevale, et Eestist ja Lätist lahkuvad nad seetõttu, et siinse, Ühendriikide mastaapide arvestades sisuliselt olematu turu tõttu ei ole Baltimaades enam tulus tegutseda. Nende kliendid ja rühmajuhid ülevõtvatest figuurisõpradest kuulevad ameeriklased aga esimest korda Äripäeva käest.

„Meile teadaolevalt ei ole turule tulemas uut kaalujälgimisfirmat, kuid iga katset kasutada meie ettevõtte intellektuaalset omandit ilma meie nõusolekuta kavatseme põhjalikult uurida,“ ähvardab Fontana.

Kuigi Weight Watchers Eesti püsis viimastel aastatel pidevas kahjumis, sai nende juht Anne Piirsalu Eesti Panga presidendiga võrreldavat palka. Nii maksti talle viimastel aastatel poolteise miljoni kroonini ulatuvat töötasu.

Kuni aasta lõpuni Weight Watchers Eesti AS peadirektorina töötav Piirsalu on varem ajakirjanduses väitnud, et sai omanike otsusest Eestist lahkuda teada septembris. Kummalisel kombel on OÜ Figuurisõbrad loodud aga juba selle aasta juulis. Piirsalu kinnitab, et ei tea Dubais kinnisvaraäri ajava, seitsmekordse Eesti squashimeistri ja enda lihase poja Philip Verzuni asutatud Figuurisõprade osaühingust midagi.

„Ma ei ole üldse kindel, et nad jätkavad. Ma ei ole sellest midagi kuulnud. Ma ei ole mingeid reklaame näinud, neil ei ole ka kodulehekülge. Philip Verzunil on palju firmasid. Ta investeerib paljudesse valdkondadesse,“ märgib Piirsalu.

Figuurisõprade kaalujälgimisprogrammis pakuti senistele kaalujälgimisrühmade juhtidele sama ametit. Senise rühmaliikme jaoks ei muutu palju. Rühmade kogunemiskohad ja ajad jäävad samaks, vanadele olijatele uut liitumistasu ei tule.

Weight Watchers Eesti mullusest majandusaastaaruandest selgub, et ettevõttel on Eestis 38 000 klienti – see number on püsinud praktiliselt 2000. aastate algusest - ja nädalas käib koos umbes 80 rühma üle Eesti.

Hinnapoliitika puhul rõhutakse järjepidevusele, et motiveerida inimesi kohal käima. Kui inimene ostab ette nelja nädala materjalid, siis on hind Kaalujälgijatega sama ehk 500 krooni.

Kaalujälgijate Pärnu kesklinna rühmajuht Eiri Silivälja sõnul jätkab ta uuel aastal Figuurisõprades. „Kui rühmas Figuurisõpradest rääkisin, võttis suurem osa jätkuvalt kaalu langetada soovivatest inimestest selle hästi vastu. Suhtumine oli igati positiivne. Ilmselt tuleb suurem osa minuga kaasa. Eks ta on ju sama asi peaaegu,“ räägib Eiri. Tema rühmas käib üle 20 inimese.

Viljandi kaalujälgijate rühmajuht Kadri Tõnnov jätkab samuti Figuurisõprades. Pärast seda, kui Tõnnov rühmas Figuurisõprade põhimõtteid tutvustas, usub temagi, et suurem osa Viljandi kaalujälgijaid liituvad ka „uue“ dieediprogrammiga.

Kas figuurisõprade äriidee ei ole pisut rehepaplik, kui ühes rühmajuhtidega kutsub ettevõte enda projektiga tasuta liituma ka praegusi kaalujälgijaid?

Piirsalu ütleb, et midagi ebaeetilist ta figuurisõprade tegevuses ei näe. „Eesti toitumissoovitused on avalik teave. Rühmasid ei saa keegi patenteerida. Kui Weight Watchers läheb ära, siis inimesed jäävad üksi. Keegi peab neid ju toetama. Kui keegi kasutaks või müüks kaalujälgijate programmi ja teadmisi, siis nii ei tohiks. Kui doktor Mai Maser (Figuurisõprade idee autor – toim) toetab inimesi toitumissoovitustega, siis on see väga teretulnud. Kui rühmajuhid vabatahtlikult jätkavad enda rühmadega, siis peab neile tänulik olema,“ sõnab Piirsalu.

Tartu Ülikooli emeriitdotsent - senine kaalujälgijate online-nõustaja - Mai Maser ütleb, et endistele kaalujälgijatele on figuurisõpradega liitumine tõepoolest tasuta. Praegu koolitatakse Maseri sõnul rühmajuhte, kellest suurem osa tuli kaalujälgijatest üle figuurisõprade seltsi.

Ta tunnistab, et figuurisõprade toitumisprogrammi käivitamine vahetult pärast kaalujälgijate lahkumist võib küsimusi tekitada. „Samas ei saa kindlasti öelda, et kõik senised kaalujälgijad või rühmajuhid meiega liituksid ja meiega jätkaksid. Vaadake, mis praegu majanduses toimub,“ lisab Maser.

Kuidas sai Figuurisõprade juhatuse ainsaks liikmeks Dubais kinnisvaraäri ajav Philip Verzun? „Kõige uue alustamiseks on ju kapitali vaja. Kui tekkis kumu, et kaalujälgijad lahkuvad Eestist, siis registreerisimegi osaühingu,“ ütleb toiduspetsialist.

Kui palju Verzun dieediprogrammi investeerib? Seda Maser enda sõnul öelda ei oska. „No kui palju need reklaamvoldikud ja bukletid ikka maksavad. Ka kodulehekülg peaks detsembri keskpaigas tööle hakkama,“ lubab esifiguurisõber.

Konkurent: küsitavusi tekitav käitumine

OÜ Role juht Adik Levin ütles, et kui figuurisõbrad suurema osa seniseid kaalujälgijaid enda klientideks meelitavad, hinnad on kaalujälgijatega samad ja rühmajuhidki suuremalt jaolt samad inimesed, on see küll küsimusi tekitav käitumine. Väga soodne äri igal juhul. Samas ei saa öelda, et ülekaalulisus oleks maailmas mingi ebaoluline teema.

Eetikakeskus: suunatud pakkumine on kurjast

Margit Sutrop Tartu Ülikooli Eetikakeskusest kommenteeris, et eetilisest aspektist on kõige küsitavam, kuidas sattusid uute tegijate kätte 38 000 kliendi andmed. Kui asi piirduks vaid avalikkusele edastatud reklaamiga, et on võimalik liituda uue programmiga, poleks probleemi. Kui aga avaliku reklaami asemel saadetakse klientidele suunatud pakkumine, siis on siin mängus kellegi huvi klientide andmebaas uuele firmale kätte mängida. Kui Weight Watchers Eesti AS juhatuse esimees väidab, et ei tea Figuurisõprade osaühingust midagi, on küsimus, kes need andmed edastas või kust need andmed hangiti? Kui siiski Weight Watchers Eesti AS ise on oma klientide andmebaasi ja rühmajuhtide kontaktisikute info edastanud, võib küsida, miks ta seda varjab.

Andmekaitse: küsima peab iga kliendi nõusolekut

Andmekaitse inspektsiooni teatel tohib andmebaasi uuele vastutavale töötlejale üle anda vaid kõigi inimeste eelneval nõusolekul. Andmeid ei saa kasutada enne, kui inimene on oma valiku teinud. Samuti on isikul õigus igal ajal keelata teda käsitlevate andmete töötlemine (edasiandmine, avalikustamine, salvestamine jne) tarbijaharjumuste uurimiseks või otseturustuseks ja andmete üleandmine kolmandatele isikutele, kes soovivad neid kasutada tarbijaharjumuste uurimiseks või otseturustuseks.

Kes on Philip Verzun?

Philip Verzun (30) asutas koos šotlasest äripartneriga Araabia Ühendemiraatides kinnisvarafirma Sigma Real Estate, mis Eesti Ekspressi andmetel investeerib raha miljarditesse dollaritesse küündivate eelarvetega kinnisvaraprojektidesse. Tänavu 7. juulil registreeris ta Tallinnasse Köömne tänavasse OÜ Figuurisõbrad, millel on 40 000-kroonine aktsiakapital. Lisaks sellele ajab mees ka Eestis kinnisvaraäri. Selleks on ta samale tänavale registreerinud Vestatex OÜ. Eelmisel aastal teenis firma 979 191 krooni juures 659 451 krooni kasumit.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757