Autor: Kaubandus.ee • 16. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Apple kaotamas sära?

Apple tooted on kaotamas oma sära isegi pühadehooajal, mil majanduslangus kuklasse hingab ning mis peaks tooma järgmiseks aastaks Apple tegevjuht Steve Jobsile juurde rohkelt murekortse.

Apple seadmete müük näitas novembris esimest korda nõrkuse märke. Maci arvutite müük vähenes USA poodides 1% võrreldes aastataguse ajaga. Samal ajal tõusis PC-tööstuse müük aastaga 2%. Jaemüügi andmeid kogub NPD Group Inc. NPD andmetel kasvasid oktoobris Apple tarnemahud aastaga 28%, mis oli isegi neli korda rohkem kui turu üldine keskmine.

NPD analüütik Steve Baker süüdistab kogumüügi kukkumisest Apple lauaarvutite müüki, mis on vähenenud aastaga 35%. Siiski seljatab Maci sülearvutite kasv kõik teised konkurendid pika puuga.

Siiani on Apple nautinud kasvavaid müüginumbreid, mis hakkasid jõudsalt tõusma Windowsi tulekuga Macidesse. Samuti on lastud turule ülimenukas iPhone toode. Et kasvatada oma iPhone müüki, ootavad analüütikud, et Apple hakkab telefone müüma ka Wal-Mart poodides ning tõenäoliselt seega allahindlusega, kuna Wal-Marti teatakse kui odavmüüjat.

Analüütikute sõnul on aga järgmine aasta Apple tulevik tume ning pühadehooaja järgselt tõmbab tarbija kõvasti püksirihma koomale. PCde, nagu ka tehnika hinnad üldse, on kolinal kukkunud ning Apple peab konkurentsis püsimiseks varem või hiljem hinnapoliitikat lõdvendama, kui just turg imelist kannapööret ei tee.

Apple tegevjuht Steve Jobs teatas oktoobris, et nad ei kavatse alandada Macide hindu, mis moodustavad 46% firma käibest, kuna nad ei ole väga mures majandusliku olukorra pärast. Jobs ei kujutanud siis ette, kuidas on võimalik teha 500 dollarit maksvat arvutit, mis ei oleks lihtsalt tükk rämpsu. Apple on pidanud aga oma sõnu sööma, kuna Apple rivaalid H-P ning Dell on pühadehooajal jõudsalt hindu alla lasknud. Mõnedel juhtudel isegi 50%. Apple on pidanud järgnema, kuid ettevõtte hinnalangused on jäänud siiani vaid 5-10% vahele.

Näiteks H-P Pavilion 14,1-tollise ekraaniga sülearvuti hinda lasi Amazon.com 1074 dollari pealt alla 760 dollari peale. Võrdluseks lasi Apple oma 13,3-tollise ekraaniga sülearvuti hinda (millel on vähem kõvaketta- ja mälumahtu) vaid 33 dollarit alla oma normaalhinnast 966 dollarile. Samuti on Apple hoidnud hindu üleval ka oma iMac mudelitel, mis algavad 1199 dollarist. Delli XPS One mudelite hinnad algavad aga 899 dollarist.

Oktoobris alandas MacBook madalama otsa sülearvutite hindu 1099 dollarilt 999 dollarile.

Kuigi lühiajaliselt on näha nõrgenemise märke, ootavad analüütikud Apple toodetelt jätkuvalt suuri müüginumbreid võrreldes konkurentidega. Apple kasumimarginaalid on peaaegu 20%, kui tema konkurentide marginaalid jäävad 6% juurde või isegi alla selle.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757