Kriis: riigi käsi jääb garantii probleemides lühikeseks

Tööandjate keskliidu juht Tarmo Kriis
ütles, et tarnijate probleem on ainult üks likviidsuse probleem ning
riiklikul tasemel on siin midagi väga raske ette võtta.

“Minu jaoks ei ole siin midagi üllatavat,” kommenteeris Kriis probleeme maksetähtaja saamisega välistarnijatelt. “Need probleemid ettevõtetes on ju tegelikult laiemad. See ei puuduta ainult Eestit, vaid on globaalsed,” lisas ta.

“See näitab, kui väike ja haavatav on Eesti selles globaalses kontekstis. Täna tuleks toetus - ja garantiide süsteemidesse palju tõsisemalt suhtuda. Näeme suuri probleeme ettevõtluses eurorahade ärakasutamisega, mis jääb tegelikult sama asja taha - ettevõtjatel pole oma finantseeringut ning ka pangad pole neid valmis toetama” rääkis Kriis.

“Tarnijate probleem on ainult üks likviidsuse probleem, tänane põhiprobleem tundubki olevat, et käibevahendeid pole enam. See puudutab horisontaalselt kõiki ettevõtjaid - selge, et välistarnijad proovivad ka oma riske maksimaalselt maandada,” sõnas ta.

Kriisi arvates süvendab probleemi see, et ettevõtjate ja pankade vahel puudub usaldus ja puudub selgus kui sügav ja pikk majanduskriisi mõju saab olema.

“Meil on riiklikul tasemel väga raske midagi siin ette võtta. Meie eelarvelised võimalused on piiratud ning meil on ka muid prioriteete nagu euroga liitumine. Selge, et Eesti riigi käsi on siin üsna lühike,” tõdes ta.

“Valitsusel pole ettevõtlusesse võimalik sekkuda või garantiidega toetada, aga see ei tähenda, et dialoogi ei võiks alustada või pidada. Eriti veel nende ettevõtete puhul, kes on täna ekspordi võimelised,” märkis ta.

“Tegemist on keeruka olukorraga, mille osas võiks alustada ametliku protsessiga ja selgitada millised võiksid olla võimalikud lahendused,” ütles Kriis.

Osale arutelus

Toetajad

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

HKScan otsib KATEGOORIAJUHTI

HKScan Estonia AS

27. september 2017

Tarkvara

Innovatiivne ja suurte võimalustega Microsoft Dynamics NAV keskmistele ja suurtele ettevõtetele

Dynamics NAV on Microsofti majandustarkvaradest globaalselt enim müüdud ja kiiremini arenev lahendus, mida on viimasel kümnendil jõuliselt arendatud.

Jaekaubandus – kas valida jäik või paindlik laoarvestuse meetod?

Kaalutud keskmine kui lihtsamini hallatav meetod jaekaubanduses, on enam levinud kui FiFO, sest võimaldab lihtsustatud laoliikumist ning kiire jaemüügi puhul üliolulist miinusesse müüki.

Blogid

Statistika

Teabevara