Autor: Kaubandus.ee • 17. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Leis: toorainet ei müüda enam ilma kindlustuse või ettemaksuta

Premia Tallinna Külmhoone juhatuse esimees Kuldar Leis ütles, et raskustes olevad kindlustusfirmad ei pikenda enam kindlustusi Baltikumi ja Ida-Euroopa suunas.

Leis tunnistas, et Premia on tarnijate ettemaksu probleemiga kokku puutunud küll. “See ei ole mitte ainult Eesti jaoks probleem, vaid terve Baltikumi jaoks. Küsimus on selles, et Lääne tooraine kauba müüjad olid enamus kindlustanud siiapoole eksporditava kauba ehk kindlustanud ostja riski.”

Leisi sõnul on peamiselt probleem Hollandi, Saksamaa, Taani, Soomega - kõigi arenenud EL maadega. Tema arvates on see nii Eesti välisreitingu kui ka pankade probleem. “Ja kahjuks Baltikumi vaadatakse täiesti ühe piirkonnana. Kui Lätil on probleeme, siis Eesti on selle kiiluvees. Kui proovid seletada, et on hoopis teine olukord, siis see on nagu jõuluhane selga vesi.”

Ettevõtja sõnul on põhiliselt probleem sügavkülmutatud kaupade müügiga. Isegi võib tarne auke tulla.

“Nüüd, kas need kindlustusfirmad on raskustes, või lihtsalt Baltikumi ja Ida-Euroopa suunas neid kindlustusi enam ei pikenda,” selgitas Leis.

Ta lisas, et seetõttu on mõned eriti suured tooraine müüjad rakendanud poliitika, et nad ilma kindlustuse või ettemaksuta ei müü.

“Tänaseks oleme leidnud erinevad lahendused, kes siis lääne müüjatest on teinud kõrgtasemel otsuse, et müüb meile järelmaksuga või, kes on otsinud uue kindlustusseltsi. Aga järjest tekib neid juurde, kes tahavad ära lõpetada,” lisas ta.

Mees tõi välja, et probleeme võib tulla nende tootjate osas, kes on väga jäigad. "Partnerit on ikkagi väga raske vahetada. Kui oleme 10 aastat ühte kaubamärki müünud, siis selle vahetamine on väga raske. Pigem, et saaks maksetähtaja või saaks pangast lisafinantseeringu, kuid pankadele ei tasu väga loota," nentis ta.

Leis märkis, et probleem pole selles, et Premiale oleks müük lõpetatud, vaid selles, et riiki või piirkonda võetakse riskina. “Ei usu, et riik saab kaasa aidata, vaadates, mis toimub – ei ole optimist,” lisas ta.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757