Autor: Kaubandus.ee • 30. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Koduste toiduainete müük tahetakse muuta odavamaks

Riigikogu maaelukomisjon plaanib algatada seadusemuudatust, mille alusel ei peaks kodus hõlpsalt valmistatavaid toiduaineid turul müüv kaupleja maksma toiduseaduse alusel tehtavate järelevalvetoimingute eest mõttetult suurt 1500 krooni riigilõivu.

Kui vahepeal oli oht, et liiga karmilt toiduseadust lugevad ametnikud teevad kiire lõpu kodus valmistatud toiduainete turumüüjaile, siis jõulude eel on hapukapsamüüjad turul tagasi ja riigikogu maaelukomisjon on lubanud algatada ka ühe seadusemuudatuse, kirjutas ajaleht Lääne Elu.

„Hapukapsas on turul tagasi,” rõõmustas Haapsalu turu direktor Anneli Remmel. Kuna mitu kapsamüüjat on oma paberid korda ajanud, ootab ostjaid lai valik.

Riigikogu maaelukomisjoni esimees Kalev Kotkas selgitas, et praegu peab iga müüja, olgu suur tehas või kodus kapsast hapendav pensionär, maksma aastas 1500 krooni. Selle eest, et veterinaar– ja toiduameti töötaja käib kontrollimas, kas toitu valmistatakse puhtalt.

„Riigilõivud on suured,” tunnistas Kalev Kotkas. Tema hinnangul tuleks 1500 krooni riigilõivu asemel kehtestada järelevalve tasuks 150 krooni tund ja seda tuleks maksta kord kolme aasta tagant. Toiduseadus kohustab veterinaar– ja toiduametit, et vähemalt ühe korra kolme aasta jooksul tuleb käia vaatamas, kuidas toit valmib. See kehtib väikese riskiastmega toidu valmistamisel, nt kapsa hapendamine, lisas Kotkas.

Koduse majapidamise kontrollimiseks kulub ehk tund, suure tehase peale terve päev, selgitas Kotkas, miks tunni pealt maksmine on õiglasem.

Ühtlasi peab aga Kotkas mõistlikuks, et müüjal tuleb kord kahe aasta jooksul võtta tervisetõend. Küll aga ei peaks näiteks kapsamüüjalt nõudma pikka põhjalikku enesekontrolli plaani. Piisab, kui veterinaar– ja toiduametit oma tegevusest vabas vormis teavitada.

Muudatus saab hakata kehtima kõige varem aastal 2010. Tuleva aasta riigieelarve on juba vastu võetud ja seal on Kotkase sõnul arvestatud, et järelevalvetoimingutest laekub mitu miljonit krooni.

Et järelevalvetoimingu 1500 krooni võib kaduda alles ületuleval aastal, on turumüüjaile pettumus. Remmeli sõnul lootsid kõik, et midagi muutub juba uuel aastal.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757