Kuuba on uus tegija veebikaubanduses

Kuuba kommunistlik valitsus lõi koostöös
välisfirmaga internetipoe, kus väliskuubalased võivad kõva valuuta eest ning
kõva hinnaga osta head ja paremat, pood garanteerib aga selle kättetoimetamise
sugulastele kodumaal.

Riik, kes aastakümneid jõule ei tunnistanud, üritab nüüd pühadehooajalt raha teenida, kirjutas Associated Press jõululaupäeval. MallHabana.com võimaldab nüüd välismaa kuubalastel läkitada kodusaare vaestele sugulastele pühadeks nii söögikraami, paremaid napse kui korralikke lameekraaniga telereid, tõsi küll, krõbeda hinna eest.

Hispaania Grupo Excelencias lõi koostöös Kuuba võimudega saidi, mis lubab ostetud kauba 24 tunni jooksul toimetada adressaadile Havannas ja kuni kolme nädalaga saare kaugeimates kolgastes. "See on hea äri, kuid see on ka võimalus välismaal elavatele kuubalastele toetada oma perekonda siin," ütles võrgupoe Havanna haru juht Sergio Perez. Samuti on see ilmne väljakutse USA embargole, mis tõkestab raha saatmist Kuubasse või kulutamist seal.

Osa kaupadest, näiteks Havana Club rumm, on selgelt tehtud Kuubas. Importkaubad, näiteks 29 tollised Panasonic telerid, pärinevad riigile kuuluvaist ladudest.

Võrgulehekülg avati tegelikult juba 2006. aastal, kuid käesolevate jõulude eel asus riik seda esmakordselt tugevalt reklaamima. Jõulud kui püha kaotati Kuubas 1966. aastal. 25. detsembrit asuti taas tunnistama pärast paavst Johannes Paulus II visiiti 1998. aastal.

Välismaalastele mõeldud poodides Havannas jagati tänavu kuldse värviga trükitud MallHabana.com visiitkaarte hüüdlausega "Sinu sõbralikud ostud", et innustada külla tulnud pagulasi ostma. Kuuba enda elanikel pole neisse poodidesse asja, kui neil just välisvaluutat ei juhtu olema. Kohalikus kaubanduses kehtib kaardisüsteem. Perezi teatel on saidil 20000 registreeritud kasutajat ning aastane müük "miljonites dollarites", mida ta aga täpsustada ei soovinud. Kauba eest maksmisel ei tohi krediitkaart olla välja antud USAs, on ka muid raha ülekandmise võimalusi.

See äri on ilmselt vastuolus USA embargoga Kuuba kaupade ja Kuubaga kauplemise suhtes, piirangud kehtivad ka kolmandate riikide ettevõtete suhtes, mis tegutsevad Kuubal. Väliskuubalaste poliitiliste organisatsioonide esindajate teatel on taolist äri ka varem üritatud, Ameerika võimud on selle tõkestanud ning nõnda tuleks ka nüüd teha. Kuid ettevõtte esindaja Perezi sõnul "on siin tegemist Hispaania ettevõttega ja Ühendriigid ei saa midagi teha."

Veebikaubanduse hindadega harjunud ameeriklased peaksid Kuuba "riikliku veebipoe" hindu pööraselt kõrgeiks. Dell arvuti, mille keskmine jaehind USAs on 450 dollarit, on seal pakkumises 1424 dollariga. Selline hinnakujundus importkauba suhtes ongi Kuubal kombeks.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara