Autor: Kaubandus.ee • 12. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Detsembris kasvas krediit- ja vähenes deebetkaartide kasutus

Mullu detsembris kasvas Eestis krediitkaartide kasutamine, samas deebetkaartide kasutus langes, sõnas Pankade Kaardikeskuse (PKK) juht Raivo Tinn.

"Kahe viimase aasta detsembri võrdluses oli Pankade Kaardikeskusel 2007. aastal rohkem tehinguid kui 2008. aastal," sõnas Tinn. Langus tehingute arvus oli 2,5% ja tehingute summas 10%, lisas ta.

Hinnangulisel käis läbi meie 2007. aasta detsembris natuke üle kahe miljoni tehingu, ütles Tinn. 2008. aasta detsembris oli krediitkaartide tehingute arv 2,3 miljonit. "Deebetkaartide tehingute arv on langenud, see oli kuus miljonit 2007. aasta detsembris ja 2008. aastal oli see 5,7 miljonit," ütles ta.

Tinn märkis, et kuna Swedbankil on oma kaardikeskus, siis PKK Swedbanki tehinguid ei tea. Pankade Kaardikeskus näeb jämedas joones 2/3 tehingutest, lisas ta.

Tehingute arvu ja summade langust kommenteeris Tinn, et see on poolik tõde, sest kui Swedbanki turuosa suureneb, siis PKK tehingute maht väheneb, mis pole sõltuvuses puhtalt majanduslangusest.

"Keskmine deebetkaarti tehing Eestis on 250 krooni kandis, detsembris see natuke tõusis. Keskmine deebetkaarti tehing pole hakanud langema, vaid on jäänud samaks, kasv seisab," märkis ta.

Igal aastal tõuseb detsembris tehingute summa oluliselt, kuid 2008. aastal tõusis vähem, lisas Tinn.

Pankade Kaardikeskuse tulemusi mõjutas tema sõnul ka see, et Kaubamaja ja Selver vahetasid panka. Kui Kaubamaja ja Selver poleks panka vahetanud ning oleks jäänud kaardikeskuse külge, siis oleks 2008 detsembri summa võib-olla olnud ka kõrgem kui detsembris 2007, sõnas ta.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757