Autor: Kaubandus.ee • 13. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Premiast sai miljardikäibega toidukontsern

Jaanuaris loodi toiduainete kontsern AS Premia Foods, mis on Eesti suurim sügavkülmutatud toodete müüja kogukäibega 1,2 miljardit krooni.

ASi Premia Foods juhatuse liikme Kuldar Leisi sõnul on uue kontserni loomise näol tegemist tänases majanduskeskkonnas ühe suurima äritehinguga, mis mõjutab toiduainete sektorit Eestis, Lätis, Leedus ja Soomes.

"Oleme viimaste aastate jooksul jõuliselt laienenud nii sihtturgude kui ka tootekategooriate lõikes. Kiired arenguaastad on võimaldanud Premial luua terves Baltikumis sügavkülmutatud toodete segmendis laia tooteportfelli ning tugeva turupositsiooni, mistõttu vajasime nüüd kasvuvõimalusi nii toodete kui turgude lõikes," märkis ta.

Premia Tallinna Külmhoone liitis aktsiavahetuse teel endaga külmutatud ja jahutatud kalatoodete valmistaja Saaremere Kala AS. Äritehingu tulemusel sündis kontsern, mille emaettevõtteks on vastloodud Premia Foods ja mis tegutseb lisaks Baltimaadele Vene ja Soome turgudel.

Kontserni aastakäive ulatub 1,2 miljardi kroonini, mis muudab Premia Foodsi üheks suurima käibega kodumaiseks toidutööstusettevõtteks, teatas ettevõte.

Leisi sõnul on Premia seadnud endale langevas majanduskeskkonnas ambitsioonikad eesmärgid. "Usume, et rasketel majandusaastatel võidavad just need ettevõtted, kes suudavad avanenud võimalused enda kasuks pöörata ja sellega oma positsiooni tugevdada," ütles ta.

Vaadates asjaolu, et Balti riikides on sügavkülmutatud toodete tarbimine inimese kohta kolm korda väiksem kui Skandinaaviamaades, on õigete investeeringute juures ettevõttel kindlasti kasvuvõimalusi, lisas ta.

Täna peamiselt Soome turul tegutseva Saaremere Kala liitmine Premia Foodsiga võimaldab viimase teatel neil jõuliselt siseneda jahutatud ja sügavkülmutatud kalatoodete turule Baltimaades. Olemasolevale oskusteabele tuginedes plaanitakse laiendada äritegevust ka Venemaal, Soomes ja teistes Skandinaavia riikides.

Tipptasemel kalakasvatused Soomes ja Eestis paiknev tootmine ning teisalt Premia kolme Balti riiki hõlmav sügavkülmutatud kaupade logistika- ja laosüsteem annavad Premia Foodsi teatel neile konkurentsieelise uude turusegmenti sisenemisel.

Premia Foodsi kogukäibest moodustavad täna 20% jäätisetooted, 40% teised sügavkülmutatud toiduained nagu juurviljad, pelmeenid, lihatooted, pitsad jms ning 40% läbi Saaremere Kala liitmise jahutatud ning sügavkülmutatud kalatooted.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757