Fakto: väidetav maksuvõlg oli tegelikult tasaarveldus

ASil Fakto Auto pole praegu ega ole varem
olnud maksuvõlga, teatas Fakto Auto juhataja Urmas Kirtsi. Äripäev kirjutas
täna, et Fakto Auto maksuvõlg oktoobris oli 984 162 krooni.

"Oktoobris 2008 kasutas Fakto Auto seadusest tulenevat õigust ühise käibemaksukohustuse alla kuuluvate ettevõtete käibemaksu tasaarvelduseks," selgitas Kirtsi. Fakto Autol pole praegu ega ka varasemal ajal olnud riigi ees maksuvõlgu, lisas ta.

Kirtsi sõnul on ASid Fakto, Fakto Auto, Iv Pluss ja OÜ Nempe registreeritud maksu- ja tolliametis ühise käibemaksukohustuslasena. See tähendab, et kui ühel ettevõttel on ettemaks (st käibemaks tagasi saada) ja teisel tuleb käibemaks tasuda, on võimalik maksuametile esitatud taotluse alusel paluda nende summade tasaarveldamist.

Fakto ettevõtete grupp kui ühine käibemaksukohustuslane on Kirtsi sõnul käitunud nii juba aastaid.
ASil Fakto oli 2008 oktoobri aruande järgi käibemaksu tagasi saada ning seetõttu palusime see tasaarveldada Fakto Auto poolt tasumisele kuuluva käibemaksuga, selgitas ta.

Vastav taotlus esitati koos deklaratsiooniga. Maksuametil on õigus taotlust menetleda 30 päeva ning menetluse ajal on Fakto Autol kirjas maksuvõlgnevus (ja vastavalt Faktol ettemaks), märkis Kirtsi. "Tegu on n-ö näilise maksuvõlaga, mis kestab seni, kuni maksuamet taotlust menetleb. Siis teostatakse ka tasaarveldus," lisas ta.

Nimetatud probleem puudutab Kirtsi ütlusel kõiki ettevõtete gruppe, mis on registreeritud ühise maksukohustuslasena ja soovivad käibemaksu tasaarveldada. Krediidiinfo andmebaas aga ei arvesta ühise maksukohustuslasena registreeritute enammakseid.

"Alates 2010 aastast selline näiline võlgnevus kaob, sest siis esitavad ühise maksukohustuslasena registreeritud ettevõtted ühe maksudeklaratsiooni. Täna esitatavad aga kõik eraldi maksudeklaratsiooni," selgitas Kirtsi.

Osale arutelus

Toetajad

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Lihtsam viis e-poe loomiseks

Müü oma tooteid kasutades Eesti suurimat pilve-põhist platvormi! Meie võimas e-poe lahendus annab sulle kõik vajalikud tööriistad ehitamaks endale sobiv e-pood.

Innovatiivne ja suurte võimalustega Microsoft Dynamics NAV keskmistele ja suurtele ettevõtetele

Dynamics NAV on Microsofti majandustarkvaradest globaalselt enim müüdud ja kiiremini arenev lahendus, mida on viimasel kümnendil jõuliselt arendatud.

Statistika

Teabevara