Fakto: väidetav maksuvõlg oli tegelikult tasaarveldus

ASil Fakto Auto pole praegu ega ole varem
olnud maksuvõlga, teatas Fakto Auto juhataja Urmas Kirtsi. Äripäev kirjutas
täna, et Fakto Auto maksuvõlg oktoobris oli 984 162 krooni.

"Oktoobris 2008 kasutas Fakto Auto seadusest tulenevat õigust ühise käibemaksukohustuse alla kuuluvate ettevõtete käibemaksu tasaarvelduseks," selgitas Kirtsi. Fakto Autol pole praegu ega ka varasemal ajal olnud riigi ees maksuvõlgu, lisas ta.

Kirtsi sõnul on ASid Fakto, Fakto Auto, Iv Pluss ja OÜ Nempe registreeritud maksu- ja tolliametis ühise käibemaksukohustuslasena. See tähendab, et kui ühel ettevõttel on ettemaks (st käibemaks tagasi saada) ja teisel tuleb käibemaks tasuda, on võimalik maksuametile esitatud taotluse alusel paluda nende summade tasaarveldamist.

Fakto ettevõtete grupp kui ühine käibemaksukohustuslane on Kirtsi sõnul käitunud nii juba aastaid.
ASil Fakto oli 2008 oktoobri aruande järgi käibemaksu tagasi saada ning seetõttu palusime see tasaarveldada Fakto Auto poolt tasumisele kuuluva käibemaksuga, selgitas ta.

Vastav taotlus esitati koos deklaratsiooniga. Maksuametil on õigus taotlust menetleda 30 päeva ning menetluse ajal on Fakto Autol kirjas maksuvõlgnevus (ja vastavalt Faktol ettemaks), märkis Kirtsi. "Tegu on n-ö näilise maksuvõlaga, mis kestab seni, kuni maksuamet taotlust menetleb. Siis teostatakse ka tasaarveldus," lisas ta.

Nimetatud probleem puudutab Kirtsi ütlusel kõiki ettevõtete gruppe, mis on registreeritud ühise maksukohustuslasena ja soovivad käibemaksu tasaarveldada. Krediidiinfo andmebaas aga ei arvesta ühise maksukohustuslasena registreeritute enammakseid.

"Alates 2010 aastast selline näiline võlgnevus kaob, sest siis esitavad ühise maksukohustuslasena registreeritud ettevõtted ühe maksudeklaratsiooni. Täna esitatavad aga kõik eraldi maksudeklaratsiooni," selgitas Kirtsi.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

8 põhjust, miks valida PilveNAV

PilveNAV on veebipõhine ja kuutasuline majandustarkvara arenevale ettevõttele, mis kasvab koos ettevõttega. Tarkvara on saadaval valmislahendusena ja taskukohase hinnaga.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Blogid

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara