Kommentaar: ehitusmaterjalide tööstus püsib endiselt languskursil

Möödunud aasta üheksa kuuga kahanes Eesti
Ehitusmaterjalide Tootjate Liitu kuuluvate ettevõtete müügikäive 15% võrra
võrreldes eelmise aasta sama ajavahemikuga - 6,9 miljoni kroonini.

Selline kahanemine iseloomustab pea kõiki ehitusmaterjalide tooterühmasid. Teistest veidi paremas seisus on kuivsegude müük, mis toetub endiselt peamiselt sellele, et 2008. aastal lisandus turule uus tootja. Samuti on keskmisest paremaid tulemusi saanud klaastoodete valmistajad ning paekivikillustiku müüjad ning endiselt on minimaalse miinusega betoonist äärkivide müügitulemused.

Kõige kehvemate tulemustega paistsid mullu III kvartalis silma betoonelementide tootjad, mõne tootegrupi puhul langes müük 50%.

Negatiivse poole pealt tuleb tunnistada, et mõni uus tootja üritab kokku hoida nõuetele vastavuse tõendamise ja võimalik, et ka kvaliteedi arvelt. Seetõttu tuleks kõigil järelevalvajatel (omaniku järelevalve, ehitusjärelevalve) pöörata tähelepanu, milliseid tooteid ja materjale ehitustel kasutatakse. Probleemsetel juhtudel pöördub riiklike järelevalvajate poole ka Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liit.

2008. aasta 9 kuu jooksul eksporditi ehitusmaterjale 2527 miljoni krooni eest, mis ületab 2007. aasta sama ajavahemiku tulemust 534 miljoni krooni võrra. Ekspordi kasv on märgatav, kahjuks ei aita see kõiki tootjaid.

Suurima ekspordikäibega on ehitusmontaaþvahtude tootja OÜ Krimelte, enam kui 100 miljoni krooni eest on kaupasid eksportinud lisaks Krimeltele veel müüritise materjalide tootjad AS maxit Estonia, AS Aeroc ja AS Wienerberger ning AS Kunda Nordic Tsement.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara