Autor: Kaubandus.ee • 21. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Odavmüük õnnestus läbi raskuste

Briti kaupmeestel seisavad rasked ajad alles ees.

Hirmul on suured silmad. Suurbritannia kaubamajadelt oodati katastroofilist hooajamüüki. Oh üllatust, müük tuli väga vilets, kuid oodatust parem. Kaupmeeste aktsiad vastasid kergendusralliga.

Analüütikute liigselt negatiivsetel hooajamüügi ootustel oli ka põhjust. Mitmed Briti jaekaupmehed olid läinud likvideerimisele. Miks läks müük “hästi”? Kaupmehed valmistusid hooajaks väiksema laovaruga. Bloombergi andmetel oli Marks Spenceril laovaru 27. detsembril 15 protsenti ja Nextil 8 protsenti väiksem. Debenhamsi laovaru oli 3. jaanuaril 7,3 protsenti väiksem. Jõuluallahindlused, mille eesmärk oli tarbijaid poodidesse meelitada, algasid tavapärasest varem ja kaunis suurte allahindlustega.

Kuigi hooaeg läks keskeltläbi hästi, on kaupmeeste tulevikuväljavaated keerukad. Briti majandus käib alla, tarbijate krediidisõltuvus on suur ja pankade tahe laene anda madal. Rikkuseefekt on muutunud vastupidiseks – kinnisvarahinnad liiguvad allapoole, nagu ka tegid mullu aktsiate hinnad üle ilma. Ohuks on tööpuuduse kasv.

Pankade päästmisetuhina tõttu on naela kurss kukkumas, mis muudab brittidele importkaubad kallimaks, kuid toetab veidi Briti eksporditööstust ja tõmbab mandrilt turiste ligi. Positiivne on ostjatele, aga ka jaekaupmeestele see, et Briti valitsus langetas majanduse elavdamiseks 2,5 protsendipunkti võrra käibemaksu. Palju sõltub sellest, kuidas suhtuvad pangad jaemüüjate võlakohustuste saabudes soovi laene pikendada.

Marks Spencer koondab 1230 töötajat (1,6% töötajatest) ja sulgeb 27 poodi. Moody’se reitinguagentuur langetas ettevõtte krediidireitingu tasemele Baa3. Müük kriitilisel jõuluhooajal kukkus 7,1 protsenti, mis oli üheksa aasta suurim kukkumine. Ettevõte prognoosis, et äge allahindluste tegemine vähendab ärikasumimarginaali 1,75 protsendipunkti võrra. Ettevõtte juht Stuart Rose ütles 7. jaanuaril, et rasked majandusolud jätkuvad vähemalt eeloleval 12 kuul. Ettevõtte 1,8 miljardi naelase omakapitali vastu oli 2,9 miljardi naela jagu võlakohustusi, raha oli ettevõttel 353,2 mln naela.

Suurbritannia suuruselt teise rõivakaupmehe Nexti krediidireiting sai löögi reitinguagentuurilt S P. Lühiajaline võlareiting kärbiti tasemele A-3, samas pikaajaline reiting jäi muutumatuks. Next säilitas kogu majandusaasta kasumiprognoosi. Ettevõte valis teistsuguse taktika hooaja alguseks – allahindlusi tehti vähe. Vahest oli sellise valiku taga ka asjaolu, et Next opereerib juba mõnda aega negatiivse omakapitaliga. Ettevõtte 60,1 miljoni naelase omakapitali vastu oli 810,6 miljonit naela võlakohustusi, raha oli ettevõttel 57,3 miljonit naela.

Suurbritannia suuruselt teine kaubamajade kett Debenhams rõõmustas jaanuari alguses teatega, et viimase 18 nädala maksueelne kasum kasvas. “Debenhams alustas varakult soodusmüüki, kõvasti enne jõulusid, ja nägi tõeliselt vaeva, et saada inimesi poodidesse,” ütles BGC Partnersi vanemstrateeg Howard Wheeldon Bloombergile.

“Next võttis teistsuguse nägemuse – otsustati mitte alandada kõvasti hindu enne jõulusid.” Debenhamsi 125,3 miljoni naelase omakapitali vastu oli 1,04 miljardit naela võlakohustusi, raha oli ettevõttel 42,1 miljonit naela. Ostsin tänavu natuke Debenhamsi aktsiat. Analüütikud on kõige enam kolmest jaemüüjast pessimistlikud just selle ettevõtte suhtes.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757