Eksport ja import vähenesid viiendiku

2008. aasta novembris vähenes nii kaupade
eksport kui ka import jooksevhindades ligi viiendiku eelmise aasta novembriga
võrreldes, teatas statistikaamet, mille hinnangul oli kaupade import nii
madalal tasemel 2006. aasta alguses.

Kaupade eksport oli 9,6 miljardit krooni, võrreldes 2007. aasta novembriga kahanes eksport 2,2 miljardi krooni võrra ehk 19%.

Kaupade import oli 12,7 miljardit krooni, võrreldes 2007. aasta novembriga vähenes sissevedu 3,2 miljardi krooni võrra. Impordi 20%-lise languse põhjustas sisenõudluse vähenemine kõikides tootegruppides, välja arvatud keemiatööstuse tooraine ja toodete puhul.

Eesti väliskaubanduse puudujääk oli novembris 3,1 miljardit krooni ning see vähenes 2007. aasta novembriga võrreldes miljardi krooni võrra.

Nii ekspordis kui ka impordis olid novembris esikohal masinad ja seadmed, mis moodustasid ligikaudu veerandi mõlema kaubavoo käibest. Ekspordi olulise vähenemise põhjustas mineraalsete toodete (sh kütused), transpordivahendite ning puidu ja puittoodete väljaveo vähenemine võrreldes 2007. aasta novembriga. Vähenes ka metalltoodete eksport.

Kaupade impordi olulise languse põhjustas transpordivahendite ning masinate ja seadmete sisseveo vähenemine (vastavalt 1,3 ja 0,6 miljardi krooni võrra), mida mõjutas ka nõudluse vähenemine siseturul. Vaid keemiatööstustoodete eksport ja import kasvasid võrreldes aastatagusega, ülejäänud tootegruppides mõlema kaubavoo käibed langesid.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara