Autor: Kaubandus.ee • 30. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Trend: salakaup peidetakse toiduainetesse ja eririietesse

Tollikontrolli käigus hakkas mullu silma salakauba peitmine reisija seljas olevatesse spetsiaalselt ettevalmistatud riietesse või siis toiduainetesse.

Peaasjalikult puudutab see sigarettide salakaubavedu. Näiteks avastati sigarette pükstest, vestidest, mantlitest, vöödest, korsettidest, samuti jogurti- ja mahlapakkidest, teatas maksu- ja tolliamet.

Sigarettide ja alkoholi salakaubaveo peamiseks mooduseks piiril on endiselt keskmiselt suurte koguste (10 000-30 000 tk) peitmine sõidukite konstruktsioonidesse. Peidukohtadena kasutatakse kõikvõimalikke tühimikke: seinad, laed, mootor, iluvõred, kõlarikastid.

Iseloomulik juhtum oli mullu Koidula piiripunktis, kus sõiduki ümberehitatud gaasiballoonist leiti 45 liitrit piiritust või siis Narva piiripunktist, kus oktoobris avastati 26 000 sigaretti sõiduki pagasiruumi kõlaritest.

Piirikontrollis oli huvitavamad juhtumid veel Narvas, kus reisivaguni tamburist kivisöe alt leiti 10 400 sigaretti ja Luhamaal, kus mehe ja naise kehale peidetuna avastati kokku 2720 sigaretti.

Kokku viidi piiripunktides 2008. aastaga läbi 21 284 läbivaatust, mille käigus avastati 3991 rikkumist. Kasvanud on narkootilisi- ja psühhotroopseid aineid sisaldavate ravimite avastamine – kolmandas kvartalis avastati neid 35, neljandas 14 ning aasta kokkuvõttes 121 korral.

"Peamiselt avastati ravimeid Eestist Soome suunduvatelt reisijatelt ning Venemaalt Eestisse saabuvatelt reisijatelt," selgitas maksu- ja tolliameti tollikorralduse osakonna juhataja Urmas Järg.

Mullu avastati erinevaid ravimeid 16 166 tabletti ja 1320 milliliitrit. Ravimite avastamise juhtumite arvu tõus 2008. aasta jooksul on tingitud Eesti liitumisest Schengeni õigusruumiga.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757