Autor: Kaubandus.ee • 10. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti firma ostis Läti ühe suurema lihatööstuse

Läti meedia kirjutas täna, kuidas Avo Kaasiku Masa Invest omandas mullu oma koduväravas surnuks tulistatud Aigars Lusise lihatööstuse. Jelgava lihatööstus on Lätis suuruselt neljas, kuid riigi tähtsaim suitsuvorsti tootja.

Kaasik ütles Äripäevale, et Jelgava lihatööstus läks Eesti ja Rootsi investorite kaasomandisse. "Masa Invest ei ole emafirma, vaid juhtimisfirma," rääkis Kaasik. Äriregistri andmetel kuulub Masa Invest 100% Avo Kaasikule.

"Sellel ettevõttel on suur potentsiaal, just suitsutatud toodete osas," põhjendas Kaasik valikut. Eesti lihatööstuste ostu pole senini kaalutud, ent kui Jelgava lihatööstus tulevikus laieneb, pole see ka välistatud, ütles Kaasik.

Vastuseks küsimusele, kas praeguAvo Kaasik, investorne keeruline majandussituatsioon võimaldas Jelgava lihatööstuse odavamalt kätte saada, ütles Kaasik: "Kindlasti avaldas see tehingule mõju, aga midagi pole nii lihtne. Kohe oli vaja investeerida käibevahendeid ja seevõrra rohkem."

Kui palju investorid pidid Jelgava lihatööstuse eest raha välja käima, Kaasik ei öelnud, kuid märkis, et ostuks kulunud raha tuli Eestist ja Rootsist ning laenu selleks ei võetud. Tootmiseks vajalikud käibevahendid hangiti aga pangast.

Jelgava lihatööstuse käive ulatub 11 miljoni euroni (172 miljonit krooni). Ettevõttes töötab praegu ligikaudu 200 inimest. Toodang müüakse peamiselt Lätis, ent osa sellest tuleb ka Eestisse. "Jelgavas oli just täna koosolek, kus arutati eksporti Rootsi ja Venemaale," lisas Kaasik.

Masa Investi kodulehe andmetel investeeritakse firmadesse, mille maksumus algab poolest miljonist eurost ehk ligi 8 miljonist kroonist. Kaasiku sõnul pole ettevõtte suurus siiski määrav. Peamiseks kriteeriumiks on laiale tarbijaskonnale suunatud toode või teenus ning ekspordipotentsiaal.

Senini on investeeritud mööblifirmasse Artex DesignFactory OÜ, sisustuskaupade tootjasse OÜ Nedholm Design, laevade remondiga tegelevasse ASi SRC Group ja mullu detsembris ASi Jelgavas Galas Kombinats.

Mullu 11. jaanuaril tapetud Läti ettevõtja Aigars Lusise ema Livija Luse ütles täna Läti ajalehele Dienas Business, et ettevõtte müügiks oli aeg piisavalt ohutu ja firma vajas uusi omanikke. Tehingu summat ei olnud ta nõus avalikustama.

Jelgava lihakombinaadi omanik ja nõukogu liige Aigars Lusis oli tapmise hetkel ka Cesise lihakombinaadi Ruks ja firma Markat juhatuse esimees ning ettevõtete Džuta, Jaunpupoli, Škaunes bekons ja Cirmas bekons juhatuse liige. Lusis päris firmad 2006. aastal surnud isalt.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757