Autor: Kaubandus.ee • 11. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sportland sulgeb Võru sporditarvete kaupluse

Sportland sulgeb kahe nädala pärast kaupluse Võrus. Tallinnas Stockmanni kõrval tühjendusmüügi välja kuulutanud Sportlandi kauplus hakkab müüma tuntud brändide tehasejääke.

Sportland Eesti tegevjuht Sven Nuutmann rääkis Äripäevale, et erinevalt Rademarist märkas nende ettevõte ostjate huvi jahtumist juba möödunud aasta kevadel. "Septembris toimus väga kiire ja ootamatu käibe langus, mis jäi paljudel jaekaupmeestel ning ka meil 20-30% vahele," rääkis Nuutmann.

"Oktoobris langustrend jätkus. Oktoobris-novembris läks langusjutt juba väga valjuks," jätkas Nuutmann, "ja kui käibed on kukkunud 20-30%, siis marginaal on kukkunud veelgi rohkem."

Nuutmanni sõnul võib isegi öelda, et teatud kaupade puhul pole marginaalist enam midagi järel ja neid müüakse kahjumiga. Üldine marginaal on langenud sedavõrd, et kauplused ei suuda enam rendikulusid katta.

"Alates augustist oleme rendileandjatega läbi rääkinud ja oleme saanud enamusega kokkuleppele, osadega on läbirääkimised pooleli. Kui oleme aga kokkuleppele jõudnud, ei tähenda see veel, et nii jääbki. Olukord muutub iga kuuga," selgitas Nuutmann ega välistanud ka kaupluste sulgemist.

"Mõned kauplused sulgesime juba eelmisel aastal. Kahe nädala pärast sulgeme kaupluse Võrus. Meie kesklinna kauplus (Tallinnas Tartu maanteel, Stockmanni kõrval - toim) muudab kontseptsiooni ja hakkab müüma tuntud brändide tehasejääke," rääkis ettevõtte juht.

"Täna me veel ei saa lubada, et me ei pane ühtegi kauplust kinni," ütles Nuutmann Sportland Eesti ülejäänud poodide kohta. "Jälgime olukorda ja reageerime sellele," lisas ta.

Kauplusepinda ja lahtiolekuaega võiks vähendada

Nuutmanni sõnul on spordikaupade all 30% rohkem rendipinda kui tarvis oleks. "Kui kohe tõmbaks 30% pinda kokku, oleks raskeid aegu kergem üle elada," ütles ta. Teiseks kulude kokkuhoiu kohaks oleks hiljem avatavad ja varem suletavad kaubanduskeskused.

Sportland fikseerib kaupluste külastatavust ja enne kella 11 ostjaid praktiliselt pole. Võrreldes varasemaga võib öelda, et ära on kadunud ka päevased poodlejad. "Need, kel veel on tööd, teevad päevasel ajal tööd," kommenteeris Nuutmann.

Praegused ostjad külastavad kauplusi peamiselt õhtul kella viie ja seitsme vahel, külastatavus tõuseb reedeti ja ka laupäeval on piisavalt ostjaid, kuid pühapäeva pealelõunaks sureb poodlemine taas välja. Seega võiks kaubanduskeskused argipäeviti ja laupäeval kella kaheksast kinni panna. Pühapäeviti võiks tööjõukulude kokkuhoiuks sulgeda keskuste uksed juba viiest-kuuest õhtul, leidis Nuutmann.

Allahindlused ei anna enam tulemusi

Nuutmann tunnistas, et kuni 70% soodustus ei meelita enam ostjaid ligi. "Septembris-oktoobris oli vaja hinda 50% alla lasta, et massid liikuma hakkaks, novembris juba 65%. Viskasime veel omavahel nalja, et jaanuaris peab (sama tulemuse saavutamiseks - toim) olema juba sõnum, et kaupa antakse tasuta," nentis spordikaupade keti juht.

"Kuna oleme suutnud laod paremasse balanssi ajada, siis samasuguseid allahindlusi tänavu enam ei tule," lubas Nuutmann samas. "2009. aasta tellimused on tehtud konservatiivsed."

Möödunud aastal oli Sportland nagu ka teised jaemüüjad sunnitud järjepanu hindu alandama, kuna kaheksa kuni 10 kuud varem kaupa tellides ei osanud keegi tegelikkuses toimunud käibe kukkumist karta.

Ostjaid samuti soodusmüükidega peibutanud spordi- ja vabaajakaupade kett Hawaii Express Äripäevale täna kommentaari ei andnud.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757