Koti-Idea suurim võlausaldaja on ettevõtte omanik

Pankrotti taotlenud ja väidetavalt
eestlaste poolt ostetud Koti-Idea suurimaks võlausaldajaks on registreerunud
Koti-Idea keti müünud ärimees Mauri Ikola ettevõte Masa Trade Oy.

Võlausaldajad on ka muud Ikola kontrolli all olevad äriühingud Huonekaluliike Vepsäläinen Oy ja Vepsäläinen Oy.

Masa Trade Oy taotleb pankrotipesast kreeditoritele 10,5 miljonit eurot, Huonekaluliike Vepsäläinen Oy viit miljonit eurot ja Vepsäläinen Oy veel 644 000 eurot, kirjutab Kauppalehti.

Kokku on Ikola kontrolli all olevad ettevõtted esitanud 16,2 miljoni euro eest nõudeid. Muud seni registreeritud võlausaldajate nõuded on kokku vähem kui kaks miljonit eurot.

Pankrotipesa varadeks on teatatud 5,9 mln eurot. Firma varade mahuks hinnatakse 5,9 miljonit eurot, millest 5,1 miljonit eurot tuleb ladudes oleva kauba hinnast ehk Kodi-Idea kaupade võimalikust müügitulust.

Sampo Pank on olnud kiirelt laienenud Koti-Idea ja Vepsäläinen-mööbli kettide põhirahastaja. Koti-Ideale väljastatud laene on 11,33 miljonit eurot.
Sampo Pangal on koos hüpoteekidega Vepsäläineni kontsernile antud laene kokku 42 miljonit eurot. Koti-Idea Oy aktsiad on olnud 2007. aasta lõpust Huonekaluliike Vepsäläisen riskipositsioonide pandiks Sampo Pangas.

2007. aasta lõpus Vepsäläineni kontsernil oli bilansis pangalaene umbes 23,5 miljonit eurot ja võlga kokku rohkem kui 36 miljonit eurot. Peale selle oli ettevõte veel kolme miljoni euro eest võlakirju välja andnud. Omakapitali oli 2007. aasta lõpus järele jäänud 5,4 miljonit, aastaga oli kadunud 3,1 miljonit eurot.

Pankrotistunud Soome mööbliketi võtsid väidetavalt üle Eesti riskikapitalistid. Möödunud teisipäeval ilmus Soome meedias teade, et tuntud Soome ettevõtja Mauri Ikola Masa Trade Oy on müünud Koti-Idea Oy endisele kaubandusketi juhile Niko Romanainenile ja rahvusvahelisele riskikapitali investorile.

Keti ostis väidetavalt eelmise aasta lõpul loodud firma Ekralde OÜ, mille omanikuks ja juhatuse liikmeks on praegu Lextali advokaat Urmas Ustav. Ettevõtte nõukogusse kuuluvad aga maksukonsultant Jüri Kalda, Hannes Reinula ja soomlane Niko Romanainen, kes on ka keti tegevjuht.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara