LHV: Kaubamaja ootab ees keeruline aasta

Tänavu ootame jätkuvat survet
kasumlikkusele kõikides Kaubamaja ärides ning vastavalt sellele oleme allapoole
korrigeerimas ka oma prognoose. Investoritel soovitame jätkuvalt aktsiast
hoiduda, ütles LHV analüütik Henri Adams.

"Tallinna Kaubamaja valmistas neljanda kvartali tulemustega investoritele tõsise pettumuse. Kuna ärivaldkondade müüginumbrid olid juba eelnevalt avaldatud, langes tähelepanu ettevõtte kuludele. Siinkohal tuleb tõdeda, et midagi positiivset sealt aktsionäride jaoks ei tulnud," ütles Adams.

"Kulutused ületasid LHV ootusi ning lisaks hinnati üsnagi suures mahus alla varade väärtust. Kui amortisatsioonieelse ärikasumi (EBITDA) tasemel suutis ettevõte teenida veel kasumit siis varade hinna allapoole korrigeerimine tekitas kasumireale juba suure miinuse," lisas ta.

Adams märkis, et LHV ootas 4. kvartali kasumiks 69 miljonit krooni, mis oleks tähendanud pea 50% langust võrreldes sama perioodiga eelmisel aastal. Paraku lõpetas Kaubamaja viimase kvartali hoopiski sama suure kahjumiga.

"Vaadates erinevaid ärivaldkondi, lõpetasid 4. kvartali plussis vaid Selverid ning Kaubamajad. Nii autoäris, jalatsite müügis kui ka kinnisvaraäris tuli vastu võtta suured kahjumid. Arvestades Baltikumi majanduse rasket olukorda ning tõsiasja, et enne kui seis hakkab paremaks minema näeme veel raskemaid aegu. Usume, et Kaubamaja ootab ees keeruline aasta," rääkis analüütik.

"Majanduslangus on selgelt jõudmas ettevõtete tulemustesse ning jaekaubandussektor kuulub kahtlemata kõrgemasse riskigruppi, mida LHV soovitab hetkel vältida," sõnas ta.

"Kaubamaja aktsiale on LHV andnud müügisoovituse juba eelmise aasta juulis ning soovitame investoritel jätkuvalt aktsiast hoiduda," ütles Adams.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara