Autor: Kaubandus.ee • 11. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksuamet: 39kraadine suuvesi pole kosmeetikum

Maksu- ja tolliameti hinnangul ei tohi joogiks mõeldud alkoholi müüa kosmeetikatootena.

2007. aasta aprillis kontrollisid maksu- ja tolliameti (MTA) töötajad OÜ Aldar Eesti alkoholi müügikohta Super Alko ning avastasid poes ja laoruumides maksumärgistamata alkoholilõhnalist vedelikku, mis oli villitud pooleliitristesse plastpudelitesse. Etiketi järgi oli tegemist suuveega, mille tootjaks oli märgitud OÜ Goldoil. Keskkonnauuringute labori analüüsi järgi oli tegemist 39,55% alkoholisisaldusega tootega. Tolli poolt peeti kinni 116 922 pudelit "suuvett".

MTA asus seisukohale, et tegemist on joogiks mõeldud alkoholiga. Kui toode vastab joogipiirituse nõuetele, sisaldab ebapiisavalt kosmeetikavahenditele iseloomulikke komponente ja puuduvad tervisele ohutusele viitavad andmed, ei saa sellist toodet lugeda kosmeetikavahendiks. Lisaks ei vastanud "suuvesi" kosmeetikatoote pakendile, st oli lausa sarnane alkoholipakendiga ning müüdi seda alkoholikaupluses.

2008. aasta lõpus jõudsid kohtuvaidlused lõpule ning Tallinna ringkonnakohtu otsusega tunnistati OÜ Aldar Eesti süüdi alkoholiseaduse § 53 lg 2 järgi ja ettevõtet karistati 20 000 krooni suuruse rahatrahviga. MTA poolt kinnipeetud 116 922 pudelit "suuvett" konfiskeeriti.

Sellised muude toodetena müüdavad, kuid tegelikult joomiseks mõeldud kaubad, kujutavad endast suurt ohtu ostjate tervisele, samuti liigub maksupettusega saadud illegaalne tulu kuritegelikku maailma ning seda saab kasutada muude õigusrikkumiste organiseerimiseks, teatas maksu- ja tolliamet.

Praegu on käimas MTA ja Alkoholitootjate Liidu ühiskampaania võitluseks illegaalse alkoholiga ning kõiki kutsutakse üles teatama rikkumistest e-posti aadress [email protected] ning telefonil +372 800 4444.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757