SEB: jaekaubanduse maht väheneb 10,5%

SEB-i analüütik Ruta Eier usub, et tänavu
väheneb jaekaubanduse maht 10,5%. "Tarbimises on kõige määravamaks teguriks
loomulikult sissetulekud ning sissetulekute suurenemist ei paista lähiajal
kusagil silmapiiril, ikka pigem vähenemist," põhjendab Eier.

Jaemüügi vähenemisele viib Eieri meelest eelkõige reaalse ostujõu vähenemine ehk reaalpalga langus.

"See tähendab, et hoolimata sellest, et hinnad langevad ning palju asju saab odavamalt endale soetada, pole sellest suurt abi kui palk ikka veelgi rohkem väheneb," selgitab ta.

"Reaalpalga kasv oli juba eelmise aasta lõpul negatiivne ning on seda oodatavalt ka sel aastal. Samuti viib tarbimise vähenemisele järsult suurenev tööpuudus. Lisaks on tarbijate kindlustunne selgelt jätkuvalt alanemistrendil, kuna majandusolukorra paranemist veel niipea oodata ei ole, mis suurendab tarbijate säästukalduvust," lisab asjatundja.

Need negatiivsed mõjurid kaaluvad üles peamise leevendust pakkuva asjaolu – väiksemad laenumaksed laenu võtnud inimestele.

"Ka suur laenukoormus on tegur, mis tarbimise korrigeerumisele oluliselt kaasa aitab – laenukoormus tuleb (olemasolevate ja oodatavate) sissetulekutega kooskõlla viia. Mõnel juhul võib see tähendada, et perekonnal tuleb finantsilise tugevuse taastamisel esmalt oluliselt laenukoormust vähendada enne kui taas tarbimise suurendamise peale mõelda saab," arutleb analüütik.

Kui on vähem sissetulekuid, siis järelikult on ka vähem raha, mida hoiusele panna.

"Ehk siis hoiuste mahu osas prognoosime selleks aastaks langust. Kuigi suurenenud ebakindluse tõttu säästukalduvus tõenäoliselt suureneb, on netoefekt siiski hoiuste kahanemine kogusummas," märgib Eier.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

8 põhjust, miks valida PilveNAV

PilveNAV on veebipõhine ja kuutasuline majandustarkvara arenevale ettevõttele, mis kasvab koos ettevõttega. Tarkvara on saadaval valmislahendusena ja taskukohase hinnaga.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara