Autor: Kaubandus.ee • 13. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ETK juhtkond kuriteokahtluse küüsis

Tõrva tarbijateühistu pikaaegse juhi ametist vabastamine on andnud tööd ja leiba politseile, sest mõlemad konflikti osapooled on pöördunud politseisse. ETK süüdistab endist juhti riisumises, eksjuht aga ETKd dokumentide võltsimises.

Eelmise aasta lõpus tagasi kutsutud Tõrva TÜ juhatuse esimees Olev Tomson esitas sel nädalal politseile avalduse, kuna kahtlustab ETK tippjuhti Rein Seppa dokumentide võltsimises või võltsitud dokumentide kasutamises.

"Hr Olev Tomsoni kahtlustust võltsitud dokumendi kasutamisest ETK juhataja poolt on võimatu kommenteerida (ilma absurdi laskumata), rääkimata siis mingist kuriteost õiguslikus või moraalses mõttes," ütles ETK juht Rein Sepp. Mehe sõnul kahtlustab Tõrva TÜ Tomsonit omakorda kelmuses ning ühistu vara riisumises väga märkimisväärses ulatuses.

Olev Tomson töötas 1992. aastast 2008. aasta detsembrini Tõrva Tarbijaühistu juhina, kuni tema sõnul sisenesid 12. detsembril tema kabinetti ETK juhataja Rein Sepp, administratsioonidirektor Ahti Kuuseväli ning Tõrva TÜ nõukogu liikmena esinev Liivi Tarsalainen, ning teatasid, et tema aeg juhina on läbi. Põhjuseks Tõrva TÜ kolmemiljoniline võlg ETK ees. Selleks näidati ette 3. novembri Tõrva TÜ nõukogu otsus, mis oli notari poolt kinnitatud.

Tomson mõistis juhatuse liikme volituste lõppemist, aga talle ei meeldinud, et "ETK üritas tast pettuse teel lahti saada."

Nimelt tõdes Tartu Ülikooli juristidiplomiga Tomson, et juhatust tagasi kutsumise õigusega Tõrva Ühistu nõukogu volitused lõppesid 7. novembril 2008 ja uus nõukogu asus ametisse alles 16. jaanuaril 2009. Mees arvas, et nõukogu otsus vormistati tagant järele detsembris, mil nõukogu enam ei eksisteerinud. Dokumendi tagantjärele võltsimine ja/või selle kasutamine on aga kuritegu.

ETK nõukogu esimehe Väino Sassi sõnul annab ETK juhatus nõukogule aru, kui ta soovib mõne ühistu juhtimisse selle nõukogu kaudu sekkuda. Sassi kinnitas, et Tõrva TÜ juhatuse vahetamise teema võlgnevuse tõttu on tema mäletamist mööda ETKs arutusel eelmise aasta detsembris, mitte novembris. Pealegi ütles Sassi, et kui mõne ühistu nõukogu otsustab juhatuse tagasi kutsuda, siis juht saab sellest teada kohe, mitte kuu aega hiljem. Samuti, et enne seda viiakse läbi audiitorkontroll. See kinnitas mingil määral Tomsoni kahtlusi, kes arvas, et tegelikult tegi ETK juhtkond ettepaneku Tõrva TÜ nõukogule Tomson tagasi kutsuda detsembris, mitte novembris.

"Üks on kindel, seadusevastaselt tegutses Tõrva TÜ endine nõukogu esimees Vahur Lääts, kes esitles end nii notarile kui ka Äriregistrile detsembris nõukogu liikmena, kuigi tegelikult olid volitused lõppenud," ütles Tomson. Kui Lääts poleks end nõukogu liikmeks valetanud, poleks ETK juhtkond suutnud võlgadesse sattunud ühistu juhti enne uue nõukogu tegevusse astumist tagasi kutsuda ja ETK palgal olevaid töötajaid Tomsoni asemele määrata.

Tõrva TÜ nõukogu liige Lembit Mäesalu sõnas, et otsus juhatus tagasi kutsuda tehti novembris, aga täpsustavate küsimuste juures tõdeb, et "ta kuulis nõukogu liikmete volituste lõppemisest hiljem ja et sellest see poleemika praegu ju ongi". Mobiiltelefoni juures asus intervjuu ajal ka Tõrva TÜ endine nõukogu esimees Vahur Lääts, kes luges Mäesalule sõnu peale: "Vasta, et sina ei tea mitte midagi." Küsimusele, kas tegelik otsus tehti detsembris ja vormistati novembriks, haaras telefoni kõrvalt Lääts ja hakkas rääkima sellest, et Olev Tomson ei teinud tööd korralikult. "Ei ole vormistatud tagant järele. Palun vabandust, et segasite meie tööd," ütles lõpuks ärritunud Lääts ja pani toru ära.

Tomson aga küsis, miks kinnitas ETKga pikaajaliselt koostööd tegev notar Kadri Pappel dokumendi, mille esitajal puudus esindusõigus. Samuti on talle arusaamatu, kuidas on võimalik, et endine nõukogu liige sai Äriregistrisse juhatuse tagasi kutsumise alase avalduse esitada, kuigi Tomson teavitas isegi sellest Äriregistrit.

Siiski pole see lugu ka nii ilmne. Ka Tõrva Tarbijate ühistu juhatus on esitanud Valga politseile süüteoteate ühistu endise juhataja Olev Tomsoni tegevuse kohta.

PANE TÄHELE

2008 aasta II poolel tekkis Olev Tomsoni juhitaval Tõrva TÜ-l ületähtaegne 3 mln kroonine võlgnevus ETK ees

7.11.2008: Tõrva TÜ nõukogu volitused lõppesid.5 detsember: ETK juhtkond saatis Tõrva TÜ majandusseisu kontrollima ETK poolse audiitori8-12. detsember käisid ETK mehed „moosimas“ endiseid Tõrva TÜ nõukogu liikmed ja said kaubale, et nõukogu (mille volitused olid lõppenud) kutsub Olev Tomsoni tagasi ja määrab selle asemel ETK palgal olevad töötajad.12.12.2008 läks Tõrva TÜ endine nõukogu esimees Vahur Lääts notar Kadri Pappeli juurde ja esines seal nõukogu liikmena. Notar kinnitas Läätse avalduse juhatus tagasi kutsuda.12. detsember sisenesid Tomsoni kabinetti ETK juhataja Rein Sepp, administratsioonidirektor Ahti Kuuseväli ning Tõrva TÜ nõukogu liikmena esinev Liivi Tarsalainen, kes teatasid, et nõukogu on Tomsoni tagasi kutsunud.16.12.2008 esitas Tõrva TÜ endine nõukogu esimees Vahur Lääts Äriregistrile avalduse, kuigi tal puudus esindusõigus.10.03.2009 esitas Tomson hagiavalduse Tartu maakohtu Valga kohtumajja nõukogu otsuse tühiseks tunnistamiseks.

Allikas: Olev Tomson

Tomsoni poolt kahtlustatavad:

1) Rein Sepp, ETK juhatuse esimees2) Vahur Lääts (endine Tõrva TÜ esimees), Liivi Tarsalainen ja Lembit Mäesalu: endised nõukogu liikmed, kelle volitused lõppesid 07.11.20093) Ahti Kuuseväli, Meelis Kuusberg ja Andres Mere: Uued Tõrva TÜ juhid, kes kinnitati juhatusse 03.11.2008; otsus jõustus 11.12.2008

Allikas: Olev Tomson

KOMMENTAAR

Protsessiväline advokaat: mõlema poole tegemises on puudujääkeÄripäev palus Tomsoni juhtumi kohta kõrvalist kommentaari vandeadvokaat Taivo Ruusilt. Järgneb Ruusi hinnang.Nõukogu liikmel, kelle ametiaeg on lõppenud, puudub pädevus ühingu huvides ükskõik milliseid toiminguid või tehinguid teha. St, et kirjeldatud situatsioonis on võimalik, et juhatuse liige ei ole õiguspäraselt tagasi kutsutud. Samas on oluline märkida, et nõukogu liikmete valimise otsustab üldkoosolek. Üldkoosoleku peab aga kokku kutsuma juhatus. Seega on eelkõige juhatuse kohustuseks vältida sellise olukorra tekkimist, kus ühistul (ühingul) pädev nõukogu üldse puudub ja kui selline situatsioon peaks siiski tekkima, tuleb viivitamatult astuda samme üldkoosoleku kokkukutsumiseks ja uue nõukogu valimiseks.

Taivo Ruus, Ruus Koch Vabamets Advokaadibüroo partner

ETK juht: Tomson juhib riisumiselt tähelepanu kõrvale

Järgneb ETK juhatuse esimehe Rein Sepa kommentaar teda kahtlustava Olev Tomsoni kohta.

Tõrva ühistu nõukogu valimine on ühistu volinike koosoleku pädevuses, juhatuse koosseisu üle otsustab ühistu nõukogu. Ei esimesel, ei teisel puhul ole keskühistul nendes küsimustes mitte mingisugust otsustusõigust.

Kahtlemata on Teile teada asjaolu, et Tõrva ühistu endise juhataja hr Tomsoni tegevuse kohta on Tõrva ühistu juhatus esitanud Valga politseiasutusele süüteoteate, mille kohaselt kahtlustatakse Olev Tomsonit kelmuses ning ühistu vara riisumises väga märkimisväärses ulatuses. Selle teadmise foonil on mulle täiesti mõistetav hr Tomsoni püüe avaliku arvamusega manipuleerimiseks ja tähelepanu hajutamiseks ühistus asetleidnud sisulistelt probleemidelt.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757