Autor: Kaubandus.ee • 18. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Karm turuvõitlus lukuturul

Konkurentsiamet algatas möödunud nädalal kriminaalasja ASSA ABLOY müügipoliitika suhtes ning korraldas maailma juhtiva lukutootja Tallinnas Valdeku tänaval asuvas kontoris läbiotsimise.

Uurimise ajendiks on konkurent Valnese konkurentsiametile esitatud kaebus ASSA ABLOY Balticu vastu, kus eestimaine lukutootja väidab, et turgu valitsev Rootsi lukugigant püüab talle oma müügipoliitikaga jalga taha panna.

Riigiprokurör Triin Bergmanni sõnul alustati menetlust konkurentsiseaduse paragrahvi alusel, mis puudutab kaubaturu või varustusallika jagamist, sealhulgas kolmandale isikule kaubaturule pääsu piiramist või püüdu teda sealt välja tõrjuda.

Valnese kaebuses seisis, et kui eelmise aasta lõpuni võis ettevõte osta ASSA patenteeritud võtmeprofiiliga südamikke ASSA ABLOY Balticult ja selle edasimüüjatelt, siis nüüd keeldub lukutootja südamikke müümast. Samuti on ASSA keelanud edasimüügi oma partneritel.

Valnes on ASSA lukusüdamikke kasutanud peamiselt uusehitustel, mille omanik soovib kasutada kõikidel hoonetel sama võtit ning on eelmistel ehitistel juba ASSA või ABLOY lukke kasutanud. Nii on Valnes suutnud teha oma konkurendist odavamaid pakkumisi, sest ukse juurde käivad teised tooted, nagu käepidemed, sulgurid, on Valnes komplekteerinud soodsamast hinnaklassist.

Valnes: ASSA jagab turgu

Kuna tellija soovib osta kõik tooted ühelt tarnijalt, saavutab ASSA müügist keeldumisega lukusüdamike kõrval monopoolse konkurentsiseisundi ka muude lukustustoodete müügiks, kirjutab Valnese juht Kuldar Saun kaebuses.

Peale selle teeb ASSA ABLOY ise ja oma edasimüüjate kaudu Valnesele lukustustoodete müügil varasema 40% asemel allahindlust 10-15%. „Sellise tegevuse eesmärgiks on kontrollida ja jagada turgu,“ seisab kaebuses.

Valnese nõukogu esimehe Alvar Veersalu sõnul on lisaks vaba konkurentsi piiramisele riiklike uusehitiste juures küsimus ka riigi raha efektiivses kasutamises.

ASSA: alusetu süüdistus

„ASSA toodete tuntus on loomulik, kuid kui peavõtme süsteemi laiendamiseks saab tellija hankida lukumargi ainult ühelt tootjalt, pole kontsernil vaja hindade üle tingidagi,“ ütles Veersalu.

ASSA ABLOY Balticu tegevjuht Allan Raassalu ei lükanud ümber, et konkurentsiõiguse rikkumise asjus on kriminaalmenetlus algatatud, kuid süüdi nad end ei tunnistanud. „Me peame esitatud väiteid täielikult alusetuteks, kuna meie tegevus on kogu aeg olnud kõigi konkurentsiõiguse reeglitega kooskõlas,“ selgitas ta.Raassalu lisas, et uurimise täiest ulatusest puuduvad neil praegu andmed. Küll aga lubasid nad teha konkurentsiameti ja prokuratuuriga igakülgset koostööd, et kriminaalasi kiiresti laheneks.

Tüli riiklikel objektidel

ASSA otsus Valnesele lukusüdamikke mitte müüa jättis viimase ilma võimalusest teha pakkumist Põhja-Eesti regionaalhaigla juurdeehitusele ja tekitas probleemi TTÜ raamatukogu lukustamisel.

Valnese nõukogu esimehe Alvar Veersalu sõnul ei tahtnud regionaalhaigla vaatamata hinnaerinevustele Valnese lukkudele ja automaatikale isegi mitte hinnapakkumist, kuigi ettevõte on hiljuti lukustanud TÜ Kliinikumi Maarjamõisa juurdeehituse ja kõik uued vanglad.

TTÜ raamatukogu laienduse lukustamisel on Valnes sõlminud lepingu peatöövõtja Oma Ehitajaga. „Enne objekti pakkumise tegemist sai Valnes ASSA lukustusele ja südamikele pakkumised ASSA volitatud müüjatelt, kuid nüüd keelduvad ASSA ja tema volitatud müüjad müümast tooteid, mida Valnes on ka eelnevatel aastatel ostnud,“ kirjeldas Veersalu hetkeolukorda.

Kommentaarid

ASSA ABLOY soovib mängida meie turul monopoli, öeldes, et müün lukusüdamikke ainult ASSA partneritele. Vanasti võisid partnerid müüa neid edasi ka näiteks meile. Meie komplekteerisime need teiste sulgurite, linkide jms. Aga nende uute meetmetega tahavad nad seda piirata. Seda kuritarvitamist ei saa lubada.

Mul oli ka kunagi nendega üks sõda, kui minu esimene firma Tabloi hakkas ABLOY kõrval müüma teisi lukke. Öeldi, et ma ei ole truu, ja võeti ära ASSA partneri volitused. Niimoodi ei tohi käituda väiksel Eesti turul, see on kõlvatu konkurents.

Lembit Tuder, Eurolukud OÜ juht

Kirjeldatud juhtum sisaldab küllaltki ilmseid viiteid ASSA ABLOY Balticu poolt oma turgu valitseva seisundi kuritarvitamisele, mille peamine eesmärk võib olla konkurendi turult kõrvaldamine.

Turgu valitsevale ettevõtjale on muu hulgas keelatud põhjendamatu keeldumine kauba müümisest, samuti on seadusega vastuolus ebaõiglaste ostu- või müügihindade või muude ebaõiglaste äritingimuste kehtestamine.

Lisaks turgu valitseva seisundi kuritarvitamisele võib siin olla tegemist ka n-ö keelatud kokkuleppega, millega lepitakse kokku kolmandatele isikutele (käesoleval juhul Valnes) kohaldatavates kauplemistingimustes, sealhulgas hinnas.

Margit Lahevee, Tark Co vandeadvokaat

Reeglina võivad turu valitsejad vabalt valida, kellega nad lepingu sõlmivad. Vastavalt konkurentsiseadusele on turu valitsejatel kohustus müük tagada, kui toode või teenus on vajalik konkureerimaks efektiivselt järelturul. Meil on võimatu hinnata, kas ASSA ABLOY käitumine Eestis täidab ülalmainitud tingimusi, Rootsis me pole sarnaseid kaebusi saanud.

Anne Vadasz-Nilsson, Rootsi konkurentsiameti konkurentsiseaduse osakonna juht

MIS ON MIS

ASSA ABLOY Group

• Stockholmi börsil noteeritud kontsern, mis on saavutanud lukutootmises turuliidri positsiooni üle maailma.

• On nii Ameerikas kui ka Aasias omandanud juhtivaid lukkude jms toodete tootjaid.• Kontserni kuuluvad ka kaubamärgid YALE, MULTLOCK, FAS, FIX.• 2007. aastal käive 34,9 mld Rootsi krooni, kasum 2,4 mld Rootsi krooni.• Töötajaid 32 700.

ASSA ABLOY Baltic AS

• ASSA ABLOY Grupi ettevõte ning Rootsi lukutootja ASSA AB esindaja Eestis, Lätis ning Loode-Venemaal.

• Asutati 1994. aastal.• 2007. aastal käive 79,6 mln krooni, sellest ekspordiks 16% (Läti, Venemaa, Leedu). Kasum 9,1 mln krooni.

Valnes

• ASSA ABLOY põhiline konkurent Eesti turul.

• Omanikud Kuldar Saun (40%) ja Alvar Veersalu (36%).• 2007. aastal käive 54,9 mln krooni, sellest ekspordiks 12% (Läti, Leedu, Soome). Kasum 5,0 mln krooni.

TAUST

Valnes ja ASSA ABLOY on kakelnud ennegi

Valnes on suurettevõtte käitumise pärast juba varemgi konkurentsiameti poole pöördunud.

2003. aastal otsustasid Abloy Eesti filiaal ja ASSA ABLOY Baltic (tollane ASSABalt) hakata Valnesele müüma oma tooteid hinnaga, mis oli kõrgem mitmestki jaemüüjale antud hinnast. Tookord jõuti aga kokkuleppele ja Valnes võttis kaebuse tagasi.

Rootsi konkurentsiamet püüab alates mullu septembrist kohtu kaudu takistada firmal omandamast Rootsi lukutootjat Copiax, kuna see kahjustaks vaba konkurentsi ja mõjutaks otseselt tarbijaid.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757