Autor: Kaubandus.ee • 25. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maailmakaubandus rekordilises languses

Üleilmse finants- ja majanduskriisi tagajärjel on maailmakaubandus sõjajärgse aja suurimas languses - WTO prognoosib tänavu 9% langust, mis on organisatsiooni ajaloo süngeim prognoos.

Arenenud tööstusriikide eksport võib Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) värske ülevaate järgi tänavu kahaneda isegi kuni 10%, arenevates riikides 2-3%. Põhjuseid on mitu.

Esiteks väga järsk nõudluse vähenemine, kuna kogu maailm on korraga languses ning tarbimise vähenedes kahaneb esimeses järjekorras nõudlus importkauba järele. Teiseks vähenenud majandusaktiivsus ja globaliseerunud tootmisprotsessid. Komponendid liiguvad korduvalt üle riigipiiride, enne kui toode müüki jõuab, mistõttu kaubandus kasvab või kahaneb tänapäeval majanduse kasvutempost kiiremini. Veel nimetab WTO negatiivsete teguritena kaubanduskrediidi nappust ning üle ilma pead tõstvat protektsionismi.

"Tuhanded kaubandusega seotud töökohad on kadumas," ütles WTO peasekretär Pascal Lamy, manitsedes maailma riike hoiduma protektsionistlikest meetmetest, mis "halva olukorra veelgi hullemaks muudaks". Samas võiks just kaubandus olla oluline vedur, mis maailmamajanduse langusest välja aitaks.

Läinud aastal kasvas maailmakaubandus prognoositud 4,5% asemel esialgsel hinnangul vaid 2%, mille tingis "ootamatu ja väga järsk tööstustoodangu kahanemine 2008. aasta neljandas kvartalis", märkis WTO raport.

Väga sünged on kaubandusnumbrid ka selle aasta esimeste kuude kohta. Jaapani eksport kahanes jaanuaris aasta baasil 35%, Kanadas 34% ning Hiinas jaanuaris ja veebruaris vastavalt 26% ja 28%.

Esimest korda läinud sajandi kolmekümnendate aastate majanduskriisist võib maailmamajanduse kogutoodang tänavu kasvu asemel 1-2% kahaneda, mis väljendub kaubanduses veelgi tugevamalt, märkis WTO.

Uue tõusu algus sõltub sellest, kui kiiresti erinevate riikide majanduse stimuleerimiskavad tulemusi hakkavad andma. Maailmapank prognoosib tänavu ülemaailmset tööstustoodangu vähenemist kuni 15%. Üks suuremaid kannatajaid on autotööstus.

Läinud aastal oli piirkonniti kõige aeglasem ekspordi kasv Euroopas - 2007. aasta 4%se kasvu asemel mullu vaid 0,5%. Import kahanes protsendi võrra.

Saksamaa säilitas läinud aastal oma staatuse maailma suurima eksportijana, viies riigist kaupu välja kokku 1,47 triljoni dollari väärtuses. Väga tihedalt on Saksamaa kannul Hiina.

Suurim kaupade importija oli jätkuvalt USA, ostes maailmaturult kaupu 2,2 triljoni dollari eest.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757