Vitsur: eksport on põhjas ära käinud

Lähikuudel jääb ekspordi trend
negatiivseks, aga suur kukkumine on ära olnud, sõnas majandusteadlane Heido
Vitsur.

"Kui me vaatame juba avaldatud Saksamaa ja Soome ja Rootsi numbreid, siis polnud jaanuari ekspordinumbrid üllatus," kommenteeris Vitsur.

"Sest seal olid samad kukkumised või suuremadki – ligikaudu 50% oli Saksamaa tööstustoodangu ekspordi kukkumise numbrid. Need olid küll veebruari omad, seega numbrid oli teada," lisas ta.

Veebruari ja märtsi ekspordinumbritest rääkides ütles Vitsur, et pole tulnud ühtegi optimistlikku teadet Euroopast. "Nad jäävad umbes sama negatiivseks, väikse miinusega. Lõppude lõpuks kukkuda olematusse ju ei saa, midagi jääb ikka alles. Miinus kohutavalt palju suuremaks minna ei saa, aga natuke saab," sõnas ta.

"Trend jääb negatiivseks, aga suur kukkumine on ära olnud. Nii et 30% kukkumist lisaks sellele enam ei saa tulla," ütles majandusteadlane. Vitsuri sõnul võib eksport selle aasta jooksul stabiliseeruda.

Vitsur märkis, et tema jaoks polnud jaanuarikuu ekspordinumbrid üllatavad, vaid see, et väikse riigi statistika sörgib nii palju suurte omade sabas. "Me saame ammu enne teada teiste riikide andmed kui enda omad."

"Statistikat oleks varem vaja, saab reageerida – jaanuarile enam ei reageeri. Oleks vaja operatiivprognoose, et milline märts tuleb," ütles ta.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara