Autor: Kaubandus.ee • 29. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saudi naised boikoteerivad pesupoodide meesmüüjaid

Sel nädalal asusid Saudi Araabia naised boikotiga protestima olukorra vastu, kus naistepesu poodides peavad nad kõige ihulähedasemaid asju arutama meesmüüjatega, sest naistele islami seadus poemüüja ametit ette ei näe.

Kuigi juba mitu aastat tagasi muutis seadusandja sellist seisu, pole seadust vanameelsete vastuseisu tõttu senini ellu rakendatud. Seaduse elluviimise nimel naised teisipäeval Jiddahi linnas kogunesidki. Siinpuhul töötab seni kehtiv range korraldus oma mõttele otse vastu. Avalikus kohas peavad naised islami seaduse kohaliku tõlgitsuse kohaselt kandma kandadeni musta rüüd, pesupoes peab aga meesmüüja pilguga hindama, mis mõõtu aluspükse või rinnahoidjat klient just vajab ning piinlikkus on mõlemapoolne. Koduseinte vahel pole seksikad pesutükid sealmaal mitte ainult lubatud, vaid ka populaarsed, vahendas uudisteagentuuride sõnumeid China Daily.

Eelmisel aastal enne oma pulmi sõitis Huda Batterjee (26) oma veimevakka pesu soetamiseks naaberriiki Dubaisse, kuna talle ei istunud mõte intiimsete üksikasjade arutamisest meesterahvaga. "Kui ostan kodumaal pesu, vaatab müüja mind ja ütleb: "See pole sinu suurus." Tunnen end peaaegu ärakasutatuna. Miks ta mind niimoodi vaatab," seletas naine. Prooviruume riigis naistele mõeldud poodides ei ole - mõte naisest lahti rõivastumas avalikus kohas, kus mehed on läheduses, on mõeldamatu. Niisiis saab naine ostetu sobivuses alles kodus veenduda. Boikotti toetav ärinaine Heba al-Akki kirjeldas oma pesuoste nii: "Lähen poodi, valin kähku seda, seda ja toda ning siis lähen kiirelt minema. Nagu ostaks ma mingit keelatud kraami."

Küsitletud poodnikud olid boikotile kutsuva grupiga sama meelt, et tuleb lõpuks rakendada juba 2006.a. vastu võetud seadust, mis näeb naistepesu poodides ette vaid naistest koosneva personali. "Isegi sellistes avatud regioonides nagu USAs ja Euroopas ei müü mehed naiste pesu," rääkis egiptlasest kaupluse juhataja Husam al-Mutayim. Tema sõnul ei luba ta oma naissoost sugulastel meeste käest pesu osta, sest nii on liiga piinlik.

Mitu aastat formaalselt kehtivat seadust ei ole ellu viidud range liini esindajate vastuseisu tõttu kõrgemate usumeeste seas. Peamine argument on sel puhul olnud, et naised ei peaks töötama sega-töökeskkondades nagu kaubamajad. Sellise nõudmisega kooskõlas puhtalt "naiste maailma" kuuluvaid poode on suures riigis praegu mõned üksikud. Neil poeruumidel ei ole aknaid kindlustamaks, et mööduvad mehed sisse ei vaataks ning seal on isegi prooviruumid olemas. Vaid sellistes oma sisseoste tegema kampaania nüüd kutsuski, kuni seadusemuudatus on lõpuks jõustatud, rääkis aktivistist naiste kolledži rahandusõppejõud Reem Asaad.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757