Autor: Kaubandus.ee • 7. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rahandusministeerium usub suvist hinnalangust

Rahandusministeeriumi kevadise majandusprognoosi kohaselt jätkub inflatsiooni aeglustumine ka lähikuudel ning alates suvekuudest võib aastane tarbijahindade tõus asenduda langusega.

Ministeerium peab seetõttu Maastrichti inflatsioonikriteeriumi täitmise selle aasta neljandas kvartalis üha tõenäolisemaks.

Aasta esimeste kuude jooksul on inflatsioon märgatavalt pidurdunud väliskeskkonnaga seonduvate tegurite ning administratiivsete hinnatõusude mõju vähenemise tõttu. Oluline mõju on ka teenuste hinnatõusu aeglustumisel.

Sarnaselt veebruarile andis ka märtsis suurima panuse inflatsioonitempo alanemisse toasooja ning toiduainete odavnemine eelmise kuuga võrreldes, teatas ministeerium.

Kaugkütte hinnad on langenud juba kolmandat kuud järjest ning see trend peaks jätkuma ka lähikuudel. Toiduainete odavnemise taga on hinnalangus rahvusvahelistel turgudel, mis kandub järkjärgult üle siinsetesse jaehindadesse, seisab ministeeriumi pressiteates.

Märtsis tegid hüppe allapoole piima ja piimatoodete hinnad, veebruaris langenud puu- ja köögivilja hinnad aga märtsis tõusid. Aastases võrdluses on endiselt süvenemas üürihindade langustempo, ütles rahandusministeerium.

Statistikaameti andmetel aeglustus tarbijahindade aastane kasv märtsis kahe protsendini. Viimati oli inflatsioon madalamal tasemel viis aastat tagasi. Veebruariga võrreldes odavnesid tarbijahinnad 0,5 protsenti. Inflatsiooni aeglustumine jätkus ka euroalal, hinnatõus oli aastases võrdluses vaid 0,6 protsenti.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757