Autor: Kaubandus.ee • 15. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Remedia loodab kriminaaluurimise kiiret lõppemist

Remedia juht Aleksander Skoblov ütles, et loodab neile nagu välk selgest taevast kaela sadanud aktsiisipettuse uurimise kiiret lõppemist. Kaupmehed saavad juba kontrollimiseks konfiskeeritud legaalset alkoholi tagasi.

"Helter-R sai täna juba kirja, et saab konfiskeeritud kauba tagasi," rääkis Skoblov. Remedia juhti ennast pole siiani uurija juurde selgitusi andma kutsutud. Kui prokuratuur erinevate ettevõtete vahendusel Remedia omanikeringi kuuluva Igor Zavizioni vahistamisest ning alustatud kriminaaluurimisest teatas, viibis mees tööreisil Ameerikas ja selline uudis tuli talle suure üllatusena.

Siiani polnud Remedial ühtki plekki, mis viidanuks maksudest kõrvalehiilimisele. Igal õhtul saadab Remedia maksu- ja tolliametile andmed, millised maksumärgid sel päeval alkoholipudelitele kleebiti. Seejärel lähevad märgistatud napsud aktsiisilattu, kust liiguvad välja vaid saatelehtedega. Seejuures võtab vedaja alkoholilaadungi kaupmehele üleandmiseni oma vastutavale hoiule.

Skoblovi sõnul koosneb Remedia toodangu logistika kahest osast. Suurtesse kauplustesse nagu näiteks Prismadesse viib Remedia kauba ise kohale. Rimi ja Säästumarketi tellitud joogid lähevad Rimi logistikakeskusesse, kus need vastavalt kaupluste tellimustele ümber komplekteeritakse ja Selveri joogid suunduvad Smarteni hulgilattu. Kokku müüb Remedia toodangut ligikaudu 1000 kauplust.

Kui alkohol aktsiisilaost välja läheb, tekib tootjal maksukohustus. Enne kuu lõppu teele läkitatud jookidelt tuleb aktsiis tasuda järgneva kuu 15. kuupäevaks. Samas pole võimalik, et ühest maksumärgiga pudelist saab logistilises ahelas kaks, rääkis Skoblov. "Remedia uksest ja väravast pole välja läinud ühtki võltsitud maksumärgiga pudelit," oli ta veendunud, "ja ei kujuta ette, et keegi tee peal paki lahti teeks."

Skoblov ütles, et usaldus Remedia vastu hakkab taastuma ja kauplused esitavad taas tellimusi ka Offex Groupi viinadele, mida Remedia jaevõrku vahendab. "Nad (maksuametnikud - toim) käisid Remedia laos, tegid nädal aega tööd ja vaatasid kõik pudelid üle, mida oli seal mitusada tuhat, kuid kõik oli korras. Sain täna 120 000 maksumärki juurde," lausus Skoblov, kelle andmetel hakkas ka Offex Groupi tootmisliin taas tööle.

Kuidas lõpeb kriminaaluurimine Offex Groupile ja Baltmodumi hulgilaole, seda ei osanud Skloblov ja Remedia advokaat Raivo Laus täna öelda. Praeguseks pole Lausi sõnul neile teada seegi, kes kahtlustatavaid advokaadina esindab. Igor Zavizion ning teised vahistatud mehed on endiselt vahi all.

Kuna Offex Groupil enda müügivõrku pole, turustab Remedia oma 1000kaupluselise müügivõrgu kaudu neid Offexi tooteid, mis on kasumlikud ega paku Remedia toodetele konkurentsi, selgitas Skoblov. Ülejäänud Offexi toodang suundub jaekaubandusse Baltmodumi lao kaudu. Viimase aasta jooksul pole Remedia oma tooteid Baltmodumi lattu saatnud.

"Mis saab edasi?" kordas Skoblov Äripäeva küsimust ja vastas, "töötame edasi! Kliendid on sellest juba aru saanud ja ka (konfiskeeritud - toim) Pshenichnaja viina ja Talu viina tellinud. Minu soov oleks aga, et uurimine võimalikult kiiresti lõpeks ja selgus majas oleks."

Skoblovi kinnitusel ei osale Igor Zavision Remedia tegevjuhtimises. "Mul on oma ülesanded ja kohustused," sõnas ta ja märkis, et on Zavisioni kursis hoidnud globaalsete probleemidega. Kui üks Remedia omanikest sekkuks tootja igapäevaellu, poleks Skoblov firma tegevjuhi kohta vastu võtnudki.

"Ükski omanik ei saa Remedia tootmisruumidesse niisama isegi sisse ja sel aastal on omanikud tootmist vaatamas käinud vaid ühe korra," ütles Laus. See toimus siis, kui omanikud soovisid Prantsusmaa koostööpartnereile tootmist näidata.

Riigiprokurör Piret Paukštyse taotlusel vahistas Harju maakohus 2. aprillil kolm Offex Groupi ja Baltmodumiga seotud meest, keda kahtlustatakse võltsitud maksumärkide kasutamises ning kuritegelikku ühendusse kuulumises. Lisaks neile on kahtlustatavad veel kolm inimest, kes said tagatise vastu vabadusse ning kaks firmat - Offex Group ja Baltmodum.

Kohus arestis kriminaalasja raames kolm korterit, kuus kinnistut ning Toyota Land Cruiseri, samuti on blokeeritud mitmed väärtpaberi-ja arvelduskontod ning ära on võetud läbiotsimisel leitud sularaha summas 1,5 miljonit krooni. Prokuratuuri andmetel võidi enam kui 37 000 võltsitud maksumärgiga tekitada riigile ligikaudu 1,4 miljonit krooni kahju.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757