Autor: Kaubandus.ee • 10. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väiketransportija hoiavad vee peal toiduveod

Ehkki osad väiksemad transpordiettevõtted tunnistavad tugevat käibelangust ja paljud on raskustes just ehitusmaterjalide vedude ära kukkumise tõttu, on toidukauba vedaja olukord stabiilne.

"Ega väga ei ole langenud. Kuigi mul on tunne, et viimased paar nädalat on väike langus olnud," tunnistas külmikhaagistega Lääne-Euroopast ning Skandinaaviast Eestisse toidukaupa vahendava ASi Applaford ES juht Raivo Nirk. "Mina seda ei tunneta, aga kliendid on seda rääkinud," lisas ta langustrendi kohta. Nirgi sõnul suurendas ettevõte 2008. aastal veidi ka masinaparki ja seetõttu suurenes mõningal määral käive. "Teenuse hinnad on aga langenud," ütles ta samas.

Teine väike toidukaupade vedaja, 1996. aastal asutatud ACC Welcar OÜ juht Heli Hiis kinnitas küll 30%-list käibelangust, kuid pidas seda paratamatuks. Samas tunnistas ta, et olukord on tema hinnangul stabiilne. "Inimesed peavad ju ikkagi sööma. Meie veoartikkel lihtsalt on niisugune," ütles põhiliselt Soome, Eesti, teiste Balti riikide ja Poola vahel veoteenust osutava väikeettevõtte juht.

Hiisi sõnul sõltub väga palju kaubast, mille vedamisele ettevõte on keskendud. "Ma vaatan ikka väikeste vedajate ringkonda. Need, kes vedasid ehitusmaterjale, nendel on ikka hästi raske praegu," teadis ta konkurentide kohta.

Sama kinnitas ka praeguseks raskemasse seisu sattunud viie autoga kaubavedusid korraldava Pro Transport OÜ juhatuse liige Urmas Saks. "Põhiline, mis veondusele pani, on see, et ehitusmaterjale pole enam vedada. Enne oli praktiliselt pool vedudest ehitusmaterjalid," sõnas ta.

Applaford ES, Welcar ja Pro Transport on transpordifirmad, mis jõudsid selle aasta alguses avaldatud Äripäeva gaselli TOPi. Edetabeli koostamisel on võrreldud väikeettevõtteid, mis eelnevatel aastatel kõige jõudsamalt käivet ning kasumit kasvatasid. TOPi koostamisel arvestati aga ettevõtte kasvuga buumiaastatel 2005-07. 28st Gaselli TOPi jõudnud transpordiettevõttest on raskemat seisu märkivaid maksehäired krediidiinfo andmetel kokku 13-l.

Pikemalt loe väikeste transpordifirmade käekäigust esmaspäevasest Äripäevast.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757