Autor: Kaubandus.ee • 16. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Personalifirmad: ettevõtja otsib müügiinimest

Praegu on tööturul üsna palju tööpakkumisi nn müügiinimestele, kelle intensiivsemat abi vajavad firmad seoses lattu kogunenud toodanguga, rääkis Äripäevale M-Partner juhatuse liige Marko Udusaar.

„Ma kaldus arvama, et müügiga seotud ametikohtadele, müügiesindajate ametikohtadele,“ vastas Udusaar küsimusele, millistele ametikohtadele otsitakse praegu kõige enam töötajaid. „See tuleneb sellest, et ettevõtjatel on probleeme oma toodangu realiseerimisega, seetõttu luuakse üha enam ametikohti, mis idee järgi peaks selle toodangi realiseerimist kergendama,“ lisas ta.

Seega ei saa väita, et praegu praktiliselt üldse tööle ei võeta? „Ei saa väita, et üldse tööle ei võeta aga teistes valdkondades on tööpakkumiste arvu kukkumine tohutu,“ selgitas firma juht ning lisas, et müügitöö ametikohad moodustavad tegelikult vaid 1-2% kõikidest töökohtadest.

Udusaar: aasta tagasi oleks praegust palka naeruväärseks peetud

Müügitöö eest makstav palganumber on varasemaga võrreldes tulemuspalga kesksemaks muutunud. „Kui inimene toob ettevõttesse kasu siis on ettevõtjad nõus selle pealt tasu maksma. Järjest enam minnakse 100%-lisele kaitsele ehk põhipalk puudub üldse,“ rääkis Udusaar ning lisas, et kogu sissetulek tuleb töö tulemuslikkusega välja teenida. Viimane tema sõnul aga tööotsijaid ei heiduta.

Udusaar tõi näite palganumbri drastiliselt muutusest. Kui praegu pakub ehitussektor suhteliselt kõrgetasemelise müügiga tegelevale inimesele 6000kroonist põhipalka siis aasta või kaks tagasi oleks see olnud naeruväärne. „Väga hea müügikogemusega müügispetsialistile pakutakse 6000 krooni pluss tulemustasu ja nad ei loobu,“ ütles Udusaar ning lisas: „see näitab, mis turul toimumas on.“

Endiste tööandjate käest tulevase töötaja kohta küsimine on väga populaarne, sest valik on suur, sõnas Udusaar ning lisas, et nõuded töötajate oskuste ja hariduse kohta on jäänud samaks. „Välditakse ülekvalifitseerimist,“ lisas ta nentides, et ettevõtjad on praegu domineerivas rollis palgapoliitikas. „Lähema aasta jooksul areneb see protsess pigem töötajate kahjuks, sest majanduse olukord siin Eestis lähikuudel kindlasti ei parane,“ ütles personaliotsimisega tegeleva firma juht.

Personalipunkt Extra projektijuht Piret Valgma kinnitas Äripäevale, et töötus kasvab lähiajal kindlasti veel. „Päris lagi käes veel ei ole ja tööotsijaid tuleb juurde,“ lisas ta.

Samas kinnitas ka tema nagu M-Partneri juht Marko Udusaar, et tööotsijad nõustuvad praegu tunduvalt väiksema palgaga, kui aasta eest ning seda nii lihttöötajate kui juhtide tasemel.

„Tippjuht ikka otsitakse,“ vastas Valgma Äripäeva küsimusele ning lisas, et nii paar tükki on praegugi otsimisel. Ka Personalipunkt Extra on märganud, et üsna palju otsitakse nn müügiinimesi.

Null-kroonist põhipalka on pakkunud üks nende firma klient, ülejäänutel on ikkagi ka mingit põhipalk. „Suurem on ikkagi tulemustasu, et sul oleks motivatsiooni teha müüki,“ lisas Valgma.

Eile teatas statistikaamet, et tänavu I kvartalis tõusis töötuse määr 11,4%-ni, millest suurem oli töötus viimati 2001. aastal, teatas statistikaamet. Tööga hõivatute arv vähenes aastaga 44 000 võrra ning eelmise aasta teisel poolel alanud töötuse kiire kasv jätkus tänavu I kvartalis. Statistikaameti tööjõu-uuringu andmetel kasvas töötute arv I kvartalis 79 000-ni. Töötukassa andmetel oli registreeritud töötuid samal ajal 47 000, mis moodustab kõigist töötutest 59%. Registreeritud töötute arvu kiire kasv jätkus ka aprillis ja tõusis 61 000-ni.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757