Autor: Kaubandus.ee • 29. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuusakoski: eelmine aasta oli erakordselt hea

Kuusakoski juhi Kaido Aettiku hinnangul oli 2008. aasta erakordselt hea, sest vanametalli hind kerkis enneolematult kõrgele ning kaheksakordistas ettevõtte kasumi.

Aasta varem teenis Kuusakoski 1,25 miljardi kroonise käibe juures 17,2 miljonit krooni kasumit. Mullu kasvas müügitulu 20,1 protsenti 1,51 miljardi kroonini ja kasum hüppas 145,7 miljonini. Samas tegi juhatus aktsionäride üldkoosolekule ettepaneku kasumit mitte jaotada.

2009. aasta peamiseks eesmärgiks on ühelt poolt suurendada turuosa ja teiselt poolt kulupilti konkurentsivõimelisemaks muuta, märkis aastaaruanne. Muudatused toimuvad ka Kuusakoski juhtimisstruktuuris.

2008. aasta keskmine töötajate arv oli 162 inimest. Seoses ettevõtte restruktureerimisega koondas Kuusakoski 2009. a märtsis 18 inimest. Madala rentaabluse tõttu suleti viis osakonda, sh Haapsalus, Valgas ja Türil.

Kaido Aettik põikles vastusest küsimusele, kas Kuusakoski plaanib turuosa suurendamiseks konkurente üles osta. "Selle kohta, mis on meie viie aasta strateegia, ei saa ma midagi öelda," ütles ta ja lisas, "kuid kõik, mis on möödunud, on taskus ja sellest võib lahkesti rääkida."

Aettiku sõnul tõusid vanametalli hinnad viimase 15 aasta kõrgeimaks. "Alati on enne mulli lõhkemist hinnad üles läinud," põhjendas ta. Vanametalli turul lõhkes mull kinnisvara- ja ehitusturust hiljem, kuid 2008. aasta lõpuks oli see hetk siiski käes. Vanametalli hind kukkus 650 dollarilt tonni kohta enneolematult madalale, 108 dollarini tonnist.

"Praegune seis on suhteliselt keskmine. Hind on 250 dollari peal, kõikudes 50 dollarit üles ja alla," kirjeldas Aettik hetkeseisu.

2008. aastal käitles Kuusakoski 265 401 tonni vanametalli, mis on 60% Eesti turumahust. Kaustuselt kõrvaldatud sõidukeist läks 8500 tonni ehk 70% Kuusakoskisse, sama juhtus 2000 tonni ehk 30% vanarehvide ja 2200 tonni ehk 70% Eestist kogutud pliiakudega.

Kuusakoski investeeris mullu 7,9 miljonit krooni. Enim raha kulus Paldiski terminali arendusele, uue majandustarkvara juurutamisele ja uue ekskavaatori ostule.

Kõrvaltegevused nagu rehvide, elektroonika ja akude kogumine sobisid vanametalli töötlemise tehnoloogiaga, põhjendas Aettik ettevõtte valikuid. Samasid tegevussuundi kavatseb Kuusakoski ka tänavu arendada.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757