Juustutootjad: eksport on täna ainus võimalus

Siseturu maht on väike ning eksport on
ainuke koht kuhu täna müüa saab, kommenteerisid juustutootjate E-Piima ja
Saaremaa Piimatööstuse juhid Põltsamaa Meierei Juustutööstuse 50 miljoni
kroonist investeeringut ja tootmismahu kolmekordistamise plaani.

E-Piima juhatuse esimees Jaanus Murakas soovis Põltsamaa Meierei Juustutööstusele jõudu, kuna nad peavad hakkama kõvasti eksportima. "Siseturu maht on väike ning see tähendab, et nad peavad suurendama piima varumise mahtu ja ka müügimahtu," ütles ta.

Nõudluse muutustest eksporturgudel rääkis Murakas, et praegu on kõik turud väga hinnatundlikud. Viimaste kuude põhjal ei saa pikaajalisi trende välja lugeda, kuna maailma majandus on segamini kui kunagi varem, märkis ta. "Investeeringud on väga pikaajalised, see võtab aega kui toodang hakkab tulema," lisas Murakas.

"Tänapäeva maailmas garantiisid pole. Kõik peavad oma ettevõtteid arendama ja riske peab võtma majanduskriisis ja -tõusus, garantiisid pole mitte ühegi otsuse osas," sõnas ta. Kui Põltsamaa Meierei Juustutööstuse investeering toob Eestisse lisatöökohti ja lisaeksporti, siis on see teretulnud, ütles Murakas.

Saaremaa Piimatööstus juhatuse esimees Andi Saagpakk kommenteeris konkurendi investeeringut, et iga täiendav tonn, mis toodetakse, tihendab ka konkurentsi. "Kuid katastroofina me seda ei võta – tore, et teistel hästi läheb. Turg on ju vaba, sellega tuleb arvestada, kui investeeritakse palju," rääkis ta.

Põltsamaa Meierei Juustutööstuse andmetel on juustude eksport Venemaale jätkuvas kasvutrendis. "Eksport on ainuke koht kuhu täna müüa saab," kommenteeris seda Saagpakk. "Venemaa turg on nii suur ega siin me kokku ei puutu," lisas ta.

"Põltsamaa Meierei Juustutööstuse investeeringu riskantsus sõltub sellest, kas see on oma rahade eest. Kui nii, siis on see hea investeering, kui aga võõra raha eest, siis julgen arvata, et risk on väga suur," märkis Saagpakk.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara