Autor: Kaubandus.ee • 3. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitus: parim aeg välitöödeks

Paljud ehitusmaterjalide ning ehitustööde hinnad on viimaste aastate madalaimad, mistõttu just praegu on õige aeg ette võtta suvised välitööd, nagu katuse vahetus või lehtla ehitus.

"Mõne toote hind on kukkunud 30-40 protsenti. Lõpptarbija jaoks on see üsna suur soodustus ja eks tarbijad kasutavad soodsat hetke muidugi ära," rääkis katusekattematerjale müüva ASi Toode juhatuse liige Mati Kitt.

"Ostjaid leidub," märkis Kitt. Kui ehitusfirmade tellimuste arv on varasemaga võrreldes vähenenud, siis eratarbijate aktiivsus on kasvanud. "Kes veel mõni aeg tagasi lükkas töö edasi, kuna hinnad tundusid kõrged, see ostab nüüd materjalid ära," rääkis Kitt.

Eelistatakse soodsaimatKiti sõnul eelistatakse odavaid materjale, mis olid populaarsed ka juba enne majanduslanguse algust. "Eelistatakse kõige soodsamat, värvitud plekki, mille hind on kõige madalam, lisaks on tootjad teinud sellele suuri allahindluskampaaniaid," rääkis Kitt.

Kui vaadata regiooniti, paigaldavad Kiti sõnul Lõuna-Eesti inimesed katusekatteid rohkem ise, Harjumaal ja Lääne-Virumaal tellitakse sagedamini paigaldusteenust.

AS Puumarket müüb laias valikus puit- ning ehitusmaterjale. "Puidu müüki puudutav olukord on varasemaga võrreldes muutunud küll," ütles Puumarketi juht Marti Rehemaa. Kui muidu iga aasta alguses materjalihinnad tõusid, siis sellel aastal pole hinnatõusu olnud.

Puitmaterjal soodsam

Kuna puidu nõudlus vähenes eelmise aasta sügisest drastiliselt, on hinnad langenud 30-40 protsenti. "Kuna toormaterjali varuti ebakindla olukorra tõttu talvel vähe ning saekaatrid on tühjad ja varud otsakorral, on praegu mõistlik puitu osta. Hinnad lähiajal suure tõenäosusega tõusevad," prognoosis Rehemaa. Tema sõnul on tootjad hindu alates 1. juunist juba ka tõstnud, Puumarket aga esialgu sellega veel kaasa ei lähe ega planeeri hinnatõusu.

Ehkki Puumarket on valdavalt projektimüügiettevõte, on viimasel ajal tõusnud ka jaeklientide osatähtsus. "Inimesed teavad, mida nad tahavad, ning tulevad ja ostavad. Meeldivat siblimist on palju," rääkis Rehemaa.

Oste enam edasi ei lükata"Tundub, et teadmine, et soodsama hinna tõttu on praegu õige aeg osta, remontida ja ehitada, on inimesteni jõudnud. Kui veel veebruaris-märtsis lükati oste edasi, oodates, et hinnad veelgi langeks, siis nüüd on aru saadud, et hindadel pole enam kuhugi langeda, mistõttu tehakse vajalikud ostud ära," lausus Rehemaa.

Rehemaa sõnul on kevad olnud Puumarketis alati ostude poolest aktiivsem aeg - suvel ehitatakse terrasse, lehtlaid ning tehakse muid vajalikke välistöid.

Ehitus- ja aiakaupu müüva kauplusketi Bauhof müügidirektor Janek Kalbin ütles, et müügimahtude numbrid on võrreldes eelmise aastaga jäänud ettevõttes samaks. Mis puudutab hindu, siis paljude toodete puhul on toimunud päris tuntav hinnalangus. "Näiteks mitmesuguste puitmaterjalide puhul. Korraldame varasemaga võrreldes ka rohkem kampaaniapakkumisi, tänu millele on hind kliendi jaoks veelgi soodsam," rääkis Kalbin.

Hinnad võivad veel langeda

"Kui vaadata ümbritsevat keskkonda, siis loomulikult püütakse töödega rohkem ise hakkama saada, mitte ehitusteenust tellida. Ka selles oleme klientidele vastu tulnud, pakkudes neile regulaarselt vajalikku nõu," ütles Kalbin. Nii korraldatakse Bauhofis praktilisi nõuandepäevi Meistriliiga nime all, mille raames on juunis tulemas lehtlate ehituseks vajalikke õpetussõnu jagav päev.

"Eks suvel tuleb kindlasti veel häid pakkumisi. Hinnad võivad veel veidi langeda, aga üldiselt püsivad need praegusel tasemel, sest suur langus on paljudes tootegruppides juba ära olnud," märkis Kalbin.

Ise ehitades konsulteeri

Lehtla ehitusel küsi nõu spetsialistilt, sest väliskirjandusest valitud konstruktsiooni puhul ei pruugi olla näiteks arvestatud maa külmumisega.

"Loomulikult pöördutakse lehtla või terrassi ehituse küsimustes maastikuarhitektide poole," vastas maastikuarhitekt Sulev Nurme. "Aga on ka neid, kes saavad raamatust nõuandeid lugedes ise hakkama."

Nurme soovitab lehtla ehitamist plaanijail mööda Eestit ringi sõita ja ringi vaadata. "Mõisatest ja parkidest leiab klassikalisi lehtlaid ja terrasse, uuselamurajoonidest modernsemaid lahendusi."

Pärast stiili väljavalimist soovitab Nurme spetsialistilt ehituslik pool üle küsida, kuna sageli ei teata, kuidas lehtla valmis teha. Kirjanduse puhul tasuks jälgida ka päritolu, näiteks Lõuna-Euroopa stiil ei pruugi meile sobida, seda ka ehitusliku poole pealt, sest konstruktsiooni puhul pole arvestatud temperatuuride vahesid suve ja talve vahel.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757