Autor: Kaubandus.ee • 4. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Oopkaup: ametnike hea töö on ettevõtetele vastukarva

Põllumajandusministeeriumi asekantsler Andres Oopkaup ütles Äripäevale, et Eesti ametnike hea töö laotrahvide määramisel ei pruugi ettevõtetele meeldida.

"Ma peaks kindlasti ütlema, et hea tunne on," kommenteeris Oopkaup tänast Euroopa kohtu otsust, mis ütles, et Eesti riik tohib ettevõtetelt nõuda enam kui 400 miljoni krooni tasumist. "Praegune kohtu eelotsus kinnitab, et ametnikud on teinud head tööd, iseasi, kuidas see ettevõtetele meeldib," lisas asekantsler.

Oopkaubi hinnangul jätkuvad nüüd need kohtuvaidlused, mis Euroopa kohtu seisukohta ootasid. "Ma usun, et kohtuprotsessid lähevad nüüd täie hooga edasi, riigile tähendab see, et tuleb kolm-neli inimest jälle tööle panna. Missugused otsused kohtud teevad, sõltub vist neist endist, kuid kohtuprotsess saab pisut selgema suuna."

Oopkaup lisas, et Eesti riigile määratud nõue oli algselt üle 700 miljoni krooni. Euroopa Komisjon tegi samas 25% hinnaalandust põhjendusel, et raha kogumise kulud on suured. Nn üleliigsete laovarude eest tuli Eestil Euroopa Liidule tasuda neljas võrdses osas. Kolm makset on juba tehtud ja viimane osa oli kirjutatud tänavusse riigieelarvesse.

"Raske vastata," kostis Oopkaup samas küsimuse peale, kui paljud viie aasta tagused spekuleerijad tänaseks veel tegutsevad ning maksevõimelised on. "Osad neist tehtigi vaid ühekordseks tehinguks," lisas Oopkaup.

Laotrahvi kohtus vaidlustanud AS Balbiino juht Jaak Muug viibis täna Riias, kuid lubas teemat kommenteerida esimesel võimalusel. Jäätisetootja suhkrutrahv ulatus esialgu 2 miljoni kroonini.

Luterma (endine Kalev) õigusteeninduse juht Allan Viirma ütles Äripäevale tänavu veebruaris, et kuna üleliigse laovaru maksuotsused on kohtus vaidlustatud, on trahvisummast vara rääkida. Meedia andmetel ulatub magusavabriku suhkrutrahv 130 miljoni kroonini.

Suhkruga spekuleerinud Bumiller, millelt maksuamet 81 miljonit krooni nõudis, läks juba 2006. aasta sügiseks pankrotti. Põlva Piimaga lepinguliselt seotud ja enne 2004. aasta maid piimapulbrit ning võid varunud Montex Eesti on juba mitu aastat likvideerimisel.

Peale Balbiino ja Kalevi võitlesid laotrahvide pärast kohtus ka Pärnu Õlu, Tarco Vein, Ösel Foods, Linda Nektar, Maag, Altromax, Teskatel, Hadleri Toidulisandid jt.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757