Autor: Kaubandus.ee • 5. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pärnu Port Artur 2 laiendus läks maksma 180 miljonit

Täna avab taas oma uksed Pärnus kaubanduskeskus Port Artur 2, mis on saanud uuemaks, avaramaks ja kõrgemaks ning loob Pärnusse juurde ligi 200 uut töökohta.

"Keskus laienes kolm korda ja omanikud investeerisid sellesse 180 miljonit krooni," rääkis Port Arturi turundusjuht Tair Anton Äripäevale.

Port Arturi juhataja Romek Kosenkraniuse sõnul olid keskusel laienemisplaanid juba ammu, õigemini realiseeriti nüüd keskuse esialgset projekti, mis algul linnavõimude loa taha toppama jäi.

"Tegelikult ongi nii, et kõige parem on investeerida majanduslanguse ajal, kui ehitushinnad on madalamad. See maht, mis on ehitatud, oli juba algselt plaanitud. Kolme korruse peal peaks olema veel viis korrust klaaskuubikut nagu Fahle majal, kuid see takerdus detailplaneeringu taha," ütles Kosenkranius.

Hoone katuse alla on võetud eelmise sajandi alguses ehitatud punastest tellistest pöörmeseadja maja, mis on keskuse tagumiste sissepääsude juures ning selles hakkab tegutsema kauplus, teatas kaubanduskeskus.

Arhitekt Andres Siim peab tehtud tööd Pärnu kohta eriti suureks. „Karge ja lakooniline vorm vastandub kribu-krabule ja suudab olla maamärgiks,“ kommenteeris Siim valminud tööd.

Sisearhitekt Ants Tolli, kel on kogemusi nii Eestis kui ka piiri taga, oli tulemusega samuti rahul. "Eestis ei ole teist nii keeruliste lahendustega kaubanduskeskust kui Port Arturis sai tehtud."

"Ruum on saanud voolav ja liikuv, edasiviiv," lisas Tolli ja märkis arvuti juhitavate LED valguslahenduste kohta, "paljud detailid said sellised, mida ei ole isegi mujal maailmas olemas."

Täiesti uudsed on Port Artur 2 sisekujunduses kasutatud interaktiivsed installatsioonid, mis teevad häält ja näitavad pilti. Kaubanduskeskusse kolib ka Ahhaa! Keskus.

Külastajatele avatakse Port Artur 2 alles täna kella 16 ajal. Praegu (11.30 - toim) lõpetavad ehitajad veel viimaseid töid, rääkis Kosenkranius Äripäevale.

Milliseks kujuneb avatava keskuse käive, ei osanud Kosenkranius öelda. "Tavaliselt külastas keskust 11 000-13 000 inimest päevas, rekord oli 21 000 päevas. Milline külastatavus peale avamist tuleb, saame öelda hiljem, kuid käivet ei oska küll öelda, sest poode on nüüd rohkem, olime pikalt kinni ja majanduslangus avaldab mõju," rääkis ta.

"Ütleme nii, et Härma kaubahoov on väga vaikseks jäänud ja Lepa keskus on küll vist lahti, kuid inimesi seal eriti ei käi," vastas Kosenkranius küsimusele," kas majanduslangus konkurentide arvu ka kahandab. "Et konkurentsis püsida, peab sul (kaubanduskeskus - toim) olema kõige ilusam ja parem," lisas Port Arturi juht.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757