Autor: Kaubandus.ee • 5. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valio Eesti toorpiima kokkuost tõusis enam kui 1,5%

Valio Eesti ostis 2009. aasta esimese viie kuu jooksul kokku üle 63 tuhande tonni toorpiima, mida on ligi tuhat tonni rohkem kui eelmisel aastal samal perioodil.

Toorpiima kokkuostu suurendas juustumüügi kasv nii kodu- kui eksportturgudel. Nõudlus Valio Eesti värsketele piimatoodetele on püsinud eelmise aasta algusega samal tasemel, teatas ettevõte. Kui võrrelda Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja andmetel Valio Eesti ja teiste piimatööstuste toorpiima kokkuostu, siis piimatööstusettevõtted on kokkuostu üldiselt vähendanud 5 miljoni kilo võrra eelmise aasta sama perioodiga võrreldes. Samal ajal õnnestus Valio Eestil tõsta sisseostetava toorpiima kogust 1 miljoni kilo võrra. Sellest tulenevalt võib öelda, et ilma Valio Eestita on teised tööstused kokku vähendanud oma kokkuostu ca 6 miljonit kilo võrra.

Valio Eesti direktori Kari Finska sõnul möödus aasta algus väga tugeva hinnapressi tingimustes. „Jaanuariga võrreldes langes aprilliks kokkuostetava toorpiima keskmine hind 15%. Samas suutsime siiski maksta siinsetele farmeritele turu keskmisest hinnatasemest ligi 2% kõrgemat hinda. Täna on seejuures oluline märkida, et kõik maksed toorpiima eest suutsime teha seitsme päeva sees,“ ütles Finska. Ta lisas, et konkurentsivõimelise hinnaga toorpiima kokkuost on üks ettevõtte prioriteete, mida püütakse saavutada ka rasketes majandusoludes.

Ligikaudu 40% kokkuostetud toorpiimast kasutati toortoodete ehk piimade, jogurtite ja koorte tootmiseks Valio Laeva Meiereis, ülejäänud osa suunati aga Valio Võru juustutehasesse. Valio Võru juustutehase toodangust liikus eksportturgudele Itaaliasse, Venemaale, Soome ning Lätti ja Leetu umbes 85%. Selle aasta aprillis saavutas Võru juustutehase müük rekordkasvu. Võrreldes aastatagusega müüdi 35% rohkem juustu ehk kokku 772 tonni.

„Loodame, et olukord piimandussektoris hullemaks enam ei lähe ja hinnapõhi on käes. Koduturul näiteks on kilepiima letihind viimasel kuul stabiliseerunud ja ka juustuhinnad on miinimumile pidama jäänud. Ka maailmaturul ei ole viimase kuu jooksul enam suuremat hinnalangust olnud,“ tõdes Finska. „Olukord on küll endiselt raske, kuid pind Valio Eesti jalge all on kindel ning põhjust liigseks paanikaks me ei näe,“ lisas ta.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757