Autor: Kaubandus.ee • 9. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestis valmistatakse keskkonnasõbralikke GreenTec kilekotte

Skandinaavia ühte suurimasse plastiku tootmise kontserni Norfolier Group kuuluv Norfolier Baltic alustas Eestis keskkonnasõbralike kilekottide tootmist.

Kaubanduskettides poekottidena kasutamiseks mõeldud GreenTec kilekotid valmistatakse ümber töödeldud plastikust. Tehnoloogia võimaldab vähendada uue plasti kasutust 60 protsendi ja energiakasutust 40 protsendi võrra.

Priit Pappel, Norfolier Baltic OÜ tegevjuht ütles, et ümbertöödeldud plastikust GreenTec poekotiga tehakse kilekottide valmistamises keskkonnsõbralikkuse alal pikk samm edasi. "Suunad, mida me Norfolieris arendame, on vähendada plasti kasutust, taaskasutada juba olemasolevaid kotte ja käidelda kasutatuid," rääkis Pappel, kes usub, et varsti on GreenTec kotid kasutusel ka Eestis tegutsevates kaubanduskettides. Tootmiseks mõeldud masinad soetati EASi tootmisettevõtte tehnoloogiainvesteeringu toetuse abiga.

Norfolier GreenTec kotid toodetakse õhemast kilest kui tavalised kandekotid, vähendades plasti kasutust, kuid lubavad, et kandevõime jääb samaks. Kotid koosnevad vähemalt 50 protsendist taaskasutatavast kilest ja nende kandevõime säilib ka 12 kg kaubaga täitmisel. Keskkonnasõbralikkust arvestades piirdutakse kottidele trükkides kolme värviga, mis ei sisalda raskemetalle.

Norra keskkonnaministeeriumi andmetel kasutatakse seal umbes 1 miljard ja kampaania Killerkott tapab! andmetel Eestis 700 miljonit plastkandekotti aastas.

Tallinnas Lasnamäel tegutsev Norfolier Baltic kuulub Skandinaavia plastiku tootmise kontserni Norfolier Group. Grupp tegeleb poekottide, kottide ja ehituskile ning plastikust pakendilahenduste tootmisega. Grupil on 4 tehast Norras, 2 Taanis ja 1 Eestis, tööd antakse 350 inimesele ning 2008. aasta käive oli 1,4 miljardit Eesti krooni.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757