H M: firmas võtab tüüri kolmas põlvkond

Sel nädalal võtab Stockholmi börsi kõige
väärtuslikumas ning Rootsi ühes edukaimas ettevõttes, rõivaketis H M ohjad
kolmas põlvkond Perssoneid ehk asutaja 34aastane pojapoeg.

Karl-Johan Perssonist saab noorim Stockholmi börsi suure börsifirma juht - reedel oli H Mi börsiväärtus ligi 448 miljardit Eesti krooni, edestades Ericssoni rohkem kui 100 miljardi krooniga.

"Firma aktsionärina näen suurt plussi selles, et Karl-Johanil on tugev omanikuhuvi ja nii pikaajaline perspektiiv, mitte kiusatus lasta end kvartalimentaliteedist kaasa kiskuda," ütles Stefan Persson, H Mi suurim aktsionär, kui poja nimi uue tegevjuhina selle aasta veebruaris välja hõigati. "Isana tunnen veidi muret, tegevjuhi amet on pingeline."

Kõik on alustanud noorelt
Mis noorusesse puutub, siis 30aastaselt avas H Mi asutaja Erling Persson 1947. aastal oma esimese kaupluse ning ka Stefan Persson oli samas eas, kui firma juhtimise isalt 1982. aastal üle võttis.

Vahepeal on H M aga palju muutunud. Kui toona tegutseti kuues riigis ja käive oli 2,7 miljardit krooni, siis nüüd on H M kolmas rõivamüügikett maailmas USA Gapi ja Hispaania Inditexi järel, millel on üle 1800 kaupluse enam kui 30 riigis. Mullu ületas käive 145 miljardit krooni.

2000. aastast H Mi juhtinud ja nüüd pensionile jääv Rolf Eriksen ütles läinud nädalal oodatust parema kvartaliaruande esitlemise järel, et H M jätkab kiire kasvu kursil. "Eesmärk kasvada aastas 10-15% oli paigas juba siis, kui mina tulin. Seda pole kavas muuta, kui Karl-Johan firma üle võtab," ütles ta Rootsi majanduslehele Dagens Industri.

Sama meelt on analüütikud, kes näevad H Mi kasvuvõimalusi nii geograafilises kui ka sortimendi mõttes. Majandussurutis loob uusi võimalusi ja odava profiili kettidel on läinud konkurentidest paremini.

Karl-Johan Perssoni ametisse asumist on nimetatud vähedramaatiliseks, eeldatakse senise kursi jätkumist. Talle endale on see aga tähelend - firmasse tuli ta alles 2005. aastal. Enne juhtis ta Londonis enda loodud konverentsifirmat.

Uute ideede käivitaja
H Mis on noor Persson viimased aastad tegelenud arendusega ja osalenud leienemises Venemaa ja Jaapani turule. Üks projekte on olnud uue kontseptsiooniga kaupluste COS käimalükkamine, kus sortiment on luksuslikum kui H Mis tavaliselt. Intervjuudes on ta kinnitanud jätkuvat laienemisambitsiooni.

Jätkub ka H Mi koostöö tippmoeloojatega. Äsja sõlmiti leping Jimmy Chooga, kelle jalavarjud lähevad tavaliselt kaubaks 7300 krooniga. H Mi kollektsioonis jäävad hinnad vahemikku 625-3100 krooni.

Karl-Johan Perssoni palk on uues ametis 15,4 miljonit krooni ja alustab ta 1. juulil.

Taust
H Mi impeeriumile pani aluse Erling Persson, kes avas 1947. aastal esimese kaupluse, mille suurim hitt-toode ja kasumiallikas oli paberist jõulutäht.
1982. aastal võttis juhiohjad poeg Stefan-Persson, kes firmat jõudsalt laiendas ning oli ajakirja Forbes jõukaimate inimeste pingereas tänavu 18. kohal 14,5 miljardi dollariga.
1975. aastal sündinud Karl-Johan Persson liitus H Miga 2005. aastal - seni juhtis Londoni kõrgema majanduskooli haridusega mees enda konverentsifirmat. Ta kuulub Rootsi kroonprintsess Victoria lähedasse tutvusringkonda.
Perssonite perekonna käes on 34,6% H Mi aktsiatest ning 68,2% häältest, Karl-Johanile kuulub 6,1 miljonit aktsiat.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara