Mai jaemüügil läbi aegade teine suurim langus

Mais oli jaekaubandusettevõtete kaupade
jaemüük 4,8 miljardit krooni, mis oli püsivhindades 16% väiksem kui eelmise
aasta mais ning tegu on läbi aegade teise suurema langusega Eestis.

Jaemüük on enim kukkunud 1994. aasta veebruaris, kui see näitaja oli 19%, kirjutas Bloomberg.

Kaupade jaemüügi langust mõjutasid enim tööstuskaupade kauplused, kus jaemüük vähenes 2008. aasta maiga võrreldes 23%, teatas statistikaamet. Enim kukkus jaemüük muudes spetsialiseerimata kauplustes ning muudes spetsialiseeritud kauplustes. Eelnevate kuudega võrreldes süvenes langus tekstiiltoodete, rõivaste, jalatsite ja nahktoodete kauplustes. Neis kauplustes vähenes jaemüük aastases võrdluses 23%. Mõnevõrra aeglustus aga müügi langus majatarvete, kodumasinate, rauakaupade ja ehitusmaterjalide kauplustes, kus jaemüük vähenes aastaga ligi neljandiku.

Kaupade jaemüük vähenes eelmise aasta maiga võrreldes enamikul tegevusaladel. Vaid kasutatud kaupade jaemüük kauplustes ning muu jaemüük väljaspool kauplusi kasvas kümnendiku. Nende kaupluste müügi kasv kaupade jaemüüki oluliselt ei mõjuta, sest selle tegevusala osatähtsus on väga väike, tänavu mais oli see 1%.

Tarbijad on jätkuvalt ebakindlad ning seoses sellega piiravad oma igapäevaseid kulutusi. Eesti Konjunktuuriinstituudi tarbijabaromeetri kindlustunde indikaator on viimastel kuudel mõnevõrra paranenud, kuid see ei ole kaasa toonud ostude suurenemist. Jaemüük toidukaupade kauplustes vähenes eelmise aasta maiga võrreldes 9%.

Aprilliga võrreldes suurenes jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük püsivhindades 3%.

Jaekaubandusettevõtete müügitulu oli mais 5,7 miljardit krooni, millest kaupade jaemüük andis 85%. Eelmise aasta maiga võrreldes vähenes müügitulu jooksevhindades viiendiku, eelmise kuuga võrreldes aga suurenes 3%.

Lätis kukkus jaemüük mais aastataguse ajaga võrreldes 26,4% ja aprillis oli langus 29,6%. Leedu jaemüük langes mais 28,7%.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara