Autor: Kaubandus.ee • 2. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hoiatus: ära telli veebikauplusest topmarket.ee

Tarbijakaitseameti poole on viimastel päevadel pöördunud mitmed tarbijad, kel on probleeme internetikauplusega aadressil topmarket.ee. Tarbijad on mures, sest ei saa tellitud kaupa kätte, samuti ei ole neil õnnestunud saada kontakti veebipoe pidajatega.

Pöördumiste tulemusena algatas amet menetluse, mille käigus selgus, et poodi topmarket.ee omaval ettevõttel Keyholm OÜ puudub kohustuslik registreering majandustegevuse registris. Lisaks on tarbijatele esitatav informatsioon puudulik ning ostjatelt nõutakse 100% ettemaksu teostamist. Menetluse käigus selgus ka asjaolu, et Keyholmi juriidiliseks aadressiks on Tallinnas asuv Pelgulinna sünnitusmaja, teatas tarbijakaitseamet.

Tarbijakaitseametil ei ole mitmekordsetele katsetele vaatamata õnnestunud saada Keyholmiga ühendust, mistõttu on amet seisukohal, et tegemist võib olla pettusega. Seoses sellega soovitab tarbijakaitseamet vältida ostude sooritamist internetikauplusest topmarket.ee.

Selleks, et osta internetikauplusest turvaliselt, on võlaõigusseadusest tulenevalt ettevõtjale seatud kindlad tingimused. Internetikauplus on kohustatud esitama:

- oma veebilehel ettevõtte juriidilise nime ja aadressi,- müüdava kauba ja teenuse põhitunnused,- kauba või teenuse hinna (sealhulgas maksud, hinna muud koostisosad ja nende suurus),- kauba üleandmise või teenuse osutamise korra ja tingimused,- peale tellimuse esitamist ostjale tellimuse kinnitus.

Tarbijal on ka lepingust taganemise õigus ehk võimalus oma ostust loobuda 14 päeva jooksul. Kui sellisest võimalusest tarbijate ei teavitatud, siis on taganemise õigus kolm kuud.

Tulenevalt võlaõigusseadusest ei tohi ka kohustada tarbijat tasuma ettemaksuks enam kui 50% ulatuses ostuhinnast. Enne ostu sooritamist soovitab tarbijakaitseamet küsida e-kirja teel täpsustavaid küsimusi, samuti otsida internetist huvi pakkuva veebipoe kohta teiste tarbijate kommentaare ja kogemusi.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757