WTO: kaubandustõkkeid on järjest rohkem

Hoolimata kõlavatest lubadustest
kaubakanalid lahti hoida, jätkavad riigid üle maailma kaubandustõkete
püstitamist, et oma tööstust kaitsta, hoiatab täna avalikustatav Maailma
Kaubandusorganisatsiooni WTO raport.

Viimase kolme kuuga on WTO registreerinud Euroopa Liidus ja veel 24 riigis kokku 83 uut kaubandust tõkestavat meedet, vahendab raportit Financial Times. Seda on enam kui kaks korda rohkem kui neid meetmeid, mida on samal perioodil käiku lastud kaubandustõkete kõrvaldamiseks. Väga suuri hälbeid vabakaubanduse põhimõtetest on siiski suudetud vältida, märgib WTO. Kui aga kriis edasi kestab, on oodata näiteks uute dumpinguvastaste kaebuste kerkimist. Mullu kasvas selliste kaebuste arv eelnenud aastaga võrreldes 28%.

WTO kärpis oma raportis ka maailmakaubanduse väljavaateid – kui varem prognoosis WTO tänavu maailmakaubanduses 9% suurust langust, siis nüüd tagasiminekut juba 10%.

WTO analüüsi järgi puudutavad tõkked kõige sagedamini piimatooteid, samuti terast, autosid, kemikaale ja plasttooteid, tekstiile ja rõivatooteid.

WTO raport on selge baromeeter protektsionistliku surve kasvust, mille on tinginud valitsuste püüd kaitsta oma kodumaist tööstust majandus- ja finantskriisi mõjude eest. Samuti näitab raport ilmekalt, et WTO raamistikus on riikidel mustmiljon võimalust tõkked seada, ilma et see veel WTO reeglitega vastuollu läheks – näiteks anda eksporditoetusi, algatada uuringuid võimaliku dumpingu üle ning tõsta lubatud piires tariife.

Viimati lubasid maailma liidrid tänavu aprillis G20 kohtumisel Londonis kaubakanalid lahti hoida, et kiirendada maailma majanduse toibumist ja vältida 1930nendatel tehtud vigade kordamist.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara