Autor: Kaubandus.ee • 6. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rahvusmustrid täidavad ettevõtlike rahataskuid

Laulupeo lähenemine ja majandusraskuste aeg on paljud ettevõtjad viinud sarnasele mõttele - panna ajaloo varasalves hoitud rahvusmotiivid ja mustrid oma toodetele. Klientide huvi siiani aina kasvab.

Kevadel, kui oli näha, et inimesed enam suurtes kogustes riigilippe ei osta, hakkas OÜ Lipuvabrik turundusjuht Karina Tõeleiu nuputama, millega klientide huvi taas äratada.

Napi kuuga jõuti vabaõhumuuseumi eskponaatide ülespildistamisest esimeste kottide, linikute ja muude toodeteni, millele anti nimeks "Minu ilus Eesti". "Kogu mõte oligi see, et tänapäevaseid materjale ja tehnoloogiaid kasutades anda uus elu vanadele mustritele," ütles Tõeleid.

Müüginumbritest on turundusjuhi sõnul veel vara rääkida ja kuna tooted on nii uued, et sel korral jäid laulu- ja tantsupeoliste grupitellimused tulemata.

Sukavabrik teerajaja rollis

Suva sukavabrik jõudis etnoteemani kaks aastat tagasi. "Tundub, et esimene projekt - koostöö kunstiakadeemia noorte tekstiilikunstnikega - õnnestus," ütles vabriku omanik Viktor Saarestiku rahulolevalt etnosarja kohta, mille käive on igal aastal kolmandiku võrra suurenenud.

Laulupeoks sõlmis Suva laulu- ja tantsupeo sihtasutusega lepingu, mille alusel valmisid "Ühishingamise" sukad-sokid. Saarestik ennustaski eelmise nädala lõpul, et laulupeo aeg kujuneb käibenumbrite poolest etnosarja tipphetkeks. "Kõik, mis tuuakse Hiinast, Türgist jm sisse, on ju võõras," põhjendas Saarestik rahvussarja populaarsust.

Tallinna lennujaama reklaamijuht Indrek Kaing, kes mõtles välja rahvusmustritega tennised, tõestas, et ka Hiinas toodetu võib eestlasele omaseks saada. Esimesed eri kihelkondade mustritega jalavarjud jõudsid Eestisse aprilli lõpul.

Müüginumbritest ei tahtnud Kaing veel rääkida. "Meie jaoks on oluline, kuidas meil läheb laulupeo kolme päeva jooksul," lisas ta.

Sama triibulised kui rahvustennised, on ka Elisa laulupeo eel turule tulnud eri kihelkondade mustritega sülearvutid. "Tehnika vallas ei olnud keegi midagi selletaolist varem teinud, mõte tundus innovatiivne ning sobis laulu- ja tantsupeo aastaga väga hästi kokku," ütles Elisa turundusjuht Triine Casdagli.

Rahvustemaatikast innustatuna ilmusid enne laulupidu tänavapilti ka Maag Piimatööstuse Mulgi kuuega reklaamplakatid.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757