Autor: Kaubandus.ee • 8. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Oma aktsiate müük päästab tulumaksust

Stockmanni suuromanik müüs oma Eestis tegutsevale tütarfirmale veerand miljardi krooni eest oma aktsiaid. Tõenäoliseks põhjuseks on Stockmanni huvi ajutiselt maksuvabalt raha firmast välja võtta.

Helsingi börsil noteeritud kaubamajade kett Stockmann Oyj müüs möödunud aasta viimastel päevadel krõbeda hinnaga (234,7 miljonit krooni) oma Eestis asuvale tütarfirmale kümme protsenti talle kuuluvatest Stockmann ASi aktsiatest. Sarnase trikiga sai hakkama ka Pärnus tegutsev edukas linavabrik Wendre, mis eelmisel aastal oma suuromanikult 90 miljoni krooni eest oma aktsiaid soetas. Kui Stockmann Oyj oleks sama summa dividendidena välja maksnud, oleks sellega kaasnenud 62miljoniline tulumaksukohustus. Praegu liikus aga raha määramata ajaks ja maksuvabalt emafirma käsutusse.

Stockmanni finantsjuht väldib maksuteemat

Stockmann Oyj finantsdirektor Pekka Vähähyyppä ütles Äripäevale, et tehingu põhjuseks oli rahavoogude juhtimine grupi tasandil, jättes aga vastamata konkreetselt küsimusele, kas tehingu ajendiks oli soov minna mööda dividendidelt tulumaksu maksmisest.

Tekstiilitootja Wendre juhataja Vahur Roosaare sõnul oli neil aktsiate tagasiostmise taga mitu põhjust. Üks põhjusi on võimalik Lääne-Euroopas asuva tootmisfirmaga ühinemine või ülevõtmine, mille puhul võiks kasutada aktsiate vahetust.

Eesti Maksumaksjate Liidu juhatuse esimees Lasse Lehis kommenteeris Stockmanni aktsiaostu juhtumit kui võimalust dividendide pealt tulumaksu maksmist edasi lükata. Siiski peab emafirma need aktsiad tagasi ostma või siis peaks Stockmann AS muutuma Stockmann OY filiaaliks, kuigi ajaliselt pole see kohustus seaduselt otseselt määratud. "Ühesõnaga - see konkreetne tehing ei vabasta seda kasumiosa Eestis lõplikult tulumaksust, kuid maksukohustust saab niimoodi edasi lükata määramatusse tulevikku," ütles Lehis. Maksuspetsialist lisas, et dividendide väljamaksmisega ei olegi mõtet kiirustada, kui on mingigi võimalusi, et kasumit läheb kunagi Eestis veel vaja.

Maksu- ja tolliameti kontrolliosakonna juht Egon Veermäe sõnas, et praeguse info alusel ei saa Stockmanni kohta hinnangut anda. "Aktsiate tagasiostmine on seadusega lubatud ja ei saa eeldada, et alati hõlmab see endas maksudest kõrvalehoidmist. Konkreetset kaasust ei ole maksuhalduril nende andmete põhjal võimalik hinnata, selleks on vaja rohkem informatsiooni," kommenteeris Veermäe.

Stockmann hinnati Tallinna Kaubamajast kallimaks

Maksuameti juristid lisasid pressiesindaja kaudu, et uue tulumaksuseaduse järgi võib aktsiate tagasiostjal tekkida ka maksukohustus (tõenäoliselt siis, kui kahtlustakse dividendimaksmisest kõrvalehoidmist - toim).

Tehingu järgi hindas Stockmann Oy oma Eesti tütarfirma väärtuseks tervelt 2,34 miljardit krooni. Võrdluseks, Tallinna Kaubamaja kontsern, mille käive oli 2008. aastal Stockmannist üle nelja korra suurem (6,5 miljardit krooni vs 1,4 miljardit krooni), oli Tallinna börsile investeerivate investorite hinnangul samal ajal ligi miljardi krooni võrra odavam. "Kahjuks ei saa sellist arvamust anda. Lähtun põhimõttest, et konkurendi sellealast tegevust ei kommenteeri," ütles Tallinna Kaubamaja nõukogu esimees Jüri Käo võrdluse kohta Stockmanniga.

Stockmann Oyj finantsdirektor Pekka Vähähyyppä, kes viibis ka Eesti Stockmanni nõukogu liikmena tehingu juures, ütles, et sõltumatu investeerimispank arvutas turuväärtuse 2008. aasta II kvartalis. "Rahvusvahelise finantskriisi tõttu võib praegu väärtus teine olla," möönis ta.

Põhjusi Stockmanni Eesti tütrest raha väljaliigutamiseks on küllaga.

2008. aastal lõviosas Tallinnas Liivalaia tänaval asuva kaubamajaga ligi 100 miljonit puhaskasumit teeninud Stockmanni bilanss oli 2008. aasta lõpuks rahast pungil: jaotamata kasumit oli eelmise aasta lõpuks kogunenud 600 miljonit krooni ja tegemist pole mitte raamatupidamislikult üles hinnatud varadega, vaid reaalse rahaga.

Eestis asuv Stockmann on viimase paari aastaga muutunud emafirma jaoks nn pangaks, kust oma tegevust rahastatakse. 2007. aasta lõpus oli Stockmann Oyj oma tütarfirmalt laenanud ligi 300 miljonit krooni.

Kommentaarid

Pekka Vähähyyppä, Stockmann OY finantsdirektor

Stockmann ei kommenteeri tavaliselt üksikuid tehinguid nii detailselt. Me võime seekord teha teie jaoks erandi. Tehingu põhjuseks oli raha ja välisvaluutade juhtimine grupi tasandil. Stockmann ASi õiglane väärtust hindas iseseisev investeerimispank 2008. aasta teisel poolel.

Väärtus võib käesoleva finantskriisi tõttu, mis on tugevalt löönud ka Eesti majandust, olla paregu erinev. Stockmann AS on olnud ja on ka praegu üks kõige edukamaid seotud ettevõtteid Stockmanni grupis.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757