Autor: Kaubandus.ee • 20. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kalvi: öise alkoholimüügi lubamine ei turguta majandust

Öine alkoholimüük ei turguta küll Läti ega Eesti majandust ning Eesti Läti eeskuju jälgima ei peaks, ütles alkoholitootjate liidu juhatuse esimees Janek Kalvi.

Nädalavahetusel kirjutas aripaev.ee, et Läti siseministeerium ja politsei andsid kauplustele loa müüa õlut pärast kella 22, et toetada riigi majandust.

"Arvan, et kogused, mida öisel ajal realiseeritakse on nii väikesed, marginaalsed," rääkis alkoholitootja Livikot vedav Kalvi. Piirangute kohta lisas ta, et need võivad alati tuua kaasa ebaseadusliku alternatiivi, millega peab arvestama. "Kui on nõudlus siis tekib ka pakkumine, see on vana tõetera, mis reeglina ka kehtib," märkis ta.

Kalvi sõnul on tihti öise alkoholimüügi keelustamisega rohkem kära ja kisa kui tegelikku mõju. "Meenutades, kuidas Eestis seda teemat arutati siis nimetasin seda politikaaluseks ja olen seda meelt ka praegu," rääkis ta.

"See ei turguta kindlasti Läti majandust. Tegemist on sulaselge illusiooniga," ütles Kalvi. Ta lisas, et Läti majandus üldiselt on praegu väga kehv ja sealne alkoholiturg näitab juba eelmise aasta sügisest saadik kiiret langustendentsi.

Selle aasta esimese poolaasta numbrid Lätis on erinevates alkoholikategooriates langenud 30-50%, selgitas ta ning märkis, et samas pole ka Läti valitsuse hüplik maksupoliitika asja toetanud.

Sel aastal on Lätis alkoholiaktsiisi tõstetud juba kaks korda, viimati 1. juulist umbes 8%, mis on turule oma mõju avaldanud. Kalvi sõnul on Lätile iseäralik, et aktsiisitõusule eelneb täielik müügiseisak, sest kaubandus peab läbi viima inventuuri deklareerimaks kogu laos oleva alkoholi. Liviko juht avaldas lootust, et Läti suudab oma maksupoliitikat stabiliseerida ja vähemalt sellest tingitud mõjud majandusele jäävad edaspidi olemata.

Eesti Läti eeskuju öise alkoholimüügi lubamise osas jälgima ei peaks, leidis Kalvi. "Ma ei näe sellel vähimalgi määral mõtet," ütles ta ning selgitas, et Liviko pooldab stabiilset alkoholipoliitikat. "Stabiilne poliitika annab ettevõtluskeskkonnale rohkem juurde," märkis ta, põhjendades, et nii tarbijad kui ettevõtjad on praegu Eestis kehtiva piiranguga harjunud. "Ma ei näe vähimalgi määral, et see oleks päästerõngas Eesti või Läti majandusele," ütles Kalvi.

Liviko müüginumbritest rääkides ütles Liviko juht, et ollakse hästi hakkama saanud ja kriisi olukorras saavutatud tulemustega rahul. "Müük on läinud kasvavas suunas välisturgudele," selgitas ta ning rääkis, et hästi on läinud importalkoholi müük. Kodumaise kange alkoholi kogu turg on võrreldes eelmise aasta kuue kuuga 50protsendilises languses sarnaselt Lätiga. "Kindlasti on mahud võrreldes eelmise aastaga vähenenud," kommenteeris Kalvi.

Hästi aitavad hakkama saada juhi sõnul välisturgude müük ja uued tegevusvaldkonnad ja tootearendus (lahja alkoholi vallas – toim.). See on aidanud Livikos ka massilisi koondamisi vältida.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757