Venemaa võib tubakaaktsiisi tõusuga saada salatubaka lähtemaast sihtmaaks

Praegu on ebaseaduslikult sisseveetud
sigarettide osa Vene turul tühine, valitsuse poolt heaks kiidetud järsk
maksutõusu võib musta turu positsioone seal tõsiselt parandada .

Tubakatöösturid hoiatavad järsu aktsiisitõstmise eest, mis sünnitab nõudluse salakauba ja illegaalselt toodetud tubakasaaduste järele, kirjutas Interfaks. Hoiatades viitavad nad naabrite Poola, Soome ja Baltimaade kogemusele, kus suur aktsiisitõus kergitas musta turu osakaalu 25-40 protsendile.

BAT Rossija korporatiivsuhete direktori Aleksandr Ljutõi sõnul pole tänu riigi eelnenud aastate tasakaalukale aktsiisipoliitikale ebaseaduslikult toodetud või sisseveetud sigarettide osa Venemaal olnud märkimisväärne, umbes 0,5% turust, aktsiisi- ja sellest tulenev hinnatõus just tekitabki aga salasuitsule nõudluse.

Valitsuse kava on tõsta 2010. aastast fikseeritud tubakaaktsiisi määrasid võrreldes tänavusega 44%, hinnapõhine maks aga seada 7 protsendile jaehinnast. Praegu kehtiva seaduse kohaselt on hinnapõhine maks järgmisel aastal 6,5%.

Nagu tõi välja Ljutõi, on viimase kolme aasta jooksul tubakaaktsiisi tõus olnud niigi päris suur. 2006.a. laekus seda riigieelarvesse 35,4 mld rubla (12,4 mld krooni), 2009.a. laekumise prognoos on 80 mld rubla (28 mld krooni).

„Selline maksutõus on kõrgeim kõigi Venemaal aktsiisiga maksustatavate tarbekaupade liikide hulgas,“ märkis ta. Ljutõi sõnul on riigi suund aktsiiside edasisele suurendamisele arusaadav, kuid see peab toimuma järk-järgult ja järjepidevalt, et vältida vapustusi turul. Vapustuste näiteks tõi ta salaturu tugeva kasvu naabrite, sealhulgas Eesti puhul peale suuri aktsiisikerkeid.

„Tulemusena kaotavad kõik pooled: esiteks riik ning ka tarbijad ja seadusekuulekad tootjad. Arvestades kriisiaegset suitsetajate üleminekut odavamatele toodetele, tõuseb musta turu kauba nõudluse kasvu tõenäosus õige oluliselt,“ võttis tubakatööstur kokku.

Valdav osa Eestis liikuvast salasuitsust kannab Venemaa maksumärki, ligikaudu kaks korda Eesti kõrge aktsiisiga suitsukraamist madalam turuhind on tarbijaile ja kauplejaile tugev motivaator. Tänavu kehtestas Eesti maksuvabalt riiki toodavat sigaretikogust peaaegu olematuks kahandava seadusemuudatuse, lõpetades seeläbi kümme korda päevas üle Narva jõe saalimise, ametlikult lubatud sigaretiplokid kaenlas.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara