Autor: Kaubandus.ee • 4. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valgevene hüpermarketites jätkub kaupa nädalaks

Nädal algas paljudele Valgevene ärimeestele šokiga. Jõustus n-ö üleöö kehtestatud hulgikaubanduse keeld, mis paralüseeris praktiliselt kogu kaubanduse, vahendas uudisteportaal charter97.org ajalehte Komsomolskaja Pravda v Belarussi.

Kui kohaliku kauba saamiseks tuleb pöörduda otse tootja poole, mida teha importkaubaga? Varem tõid seda maale vahendajad. Pühapäeval valitsuse kinnitatud nimekirja veel ei olnud.

"Kukkus välja nii, et kuni lubatud vahendajate nimekirja pole, ei saa ma osta isegi elementaarset - paberit kontoris oleva printeri jaoks," muretses ühe turismifirma asedirektor. "Või peaksin kohe Leetu sõitma ja ostma seda otse tootjalt?!"

Raskusi pole üksnes kontorikaupadega. Hädas on näiteks ka juuksuritöökojad, kes kasutasid Saksa päritolu juuksevärvi. Pole ju mõeldav sõita Saksamaale 10 purgikese järgi. Või arvutiosad, mida peaks sel juhul ostma näiteks otse Ameerika Ühendriikidest, Apple'i käest...

Vahendajad pabistavad, kas nad võivad müüa lattu toodud välismaist kaupa: äkki satuvad nad nende sekka, kelle kaupa on keelatud jaevõrgus müüa.

"Praegu on tõesti olukord segane, mida ja kuidas teha," tunnistas väikese vahendusfirma omanik, kelle ettevõte müüb arvuteid ja valvetehnikat. "Täna pole ühtki tellimust tulnud."

"Oleme šokis!" oli esmaspäeva hommikul kõige lausutum fraas, mida võis kuulda suurte kaubamajade juhtkonnalt, kui neil paluti ministrite nõukogu otsust kommenteerida. Jaekaupmeeste sõnul jätkub neil praegustes tingimustes kaupa vaid nädalaks.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757