NS King: Läti majanduses veel valguskiirt ei paista

Lätis üheksa jalatsikauplusega jaeketi NS
King tegevjuht Tiit Mägi ütles Äripäevale Läti majanduse seisu kommenteerides,
et ei näe praegu veel mingeid olukorra stabiliseerumise märke.

„Ei paista küll mitte kuskilt mitte midagi,“ ütles Mägi. „Kaubanduskeskused lähevad järjest allamäge,“ jätkas ta. Samas on positiivne, et keskuste omanikud on hakanud rentnikele rendihindades vastu tulema. „Sealt saame kulusid kokku hoida, see on positiivne,“ ütles Mägi.

ELi riikides on jaekaubanduse langus Lätis kõige järsem – teises kvartalis 28,5%. SKP kahanes statistikaameti esialgseil andmeil teises kvartalis 19,6%, jäädes alla vaid Leedu 22,4%sele langusele. Hinnad juulis langesid, sealhulgas rõivaste ja jalatsite hinnad.

„Kes tuleva aasta kevadel pea lume alt välja paneb, see jääb veel kauaks püsima,“ ütles Mägi, lisades, et "Läti valitsus teeb kõike selle nimel, et ettevõtjatele makse tõsta. Järjekordne samm, mis nad ära tegid, olid tulumaksuvaba miinimumi vähendamine."

Selle aasta teise poole eelarves rehkendab NS King Lätis ca 35%se käibe kukkumisega. „Kukkumine on vägev, kuid me olime selleks valmistunud. Mingit traagikat ma ei näe,“ ütles Mägi, kelle sõnul on firmal siiski tulnud nii koondada kui palku kärpida. Juulis lepiti kokku palkade vähendamine 15-20% ning töötajaid on NS Kingal täna läinud aasta kevadsuvise hooaja algusega võrreldes 40% vähem.

Ühtegi olemasolevat kauplust NS King Lätis siiski kinni panna ei plaani. Sulgemise asemel avatakse varsti uus kauplus Liepajas ning ilmselt lisandub enne aasta lõppu veel üks pood. Tuleval aastal plaanitakse vähemalt kahe poe avamist. „Tingimused on praegu nii head, keskused ei küsi isegi pankade garantiikirja,“ rääkis Mägi.

Eestis tuleb NS Kingal aga oma kõige parema läbimüügiga kauplus Viru keskuses kinni panna. „Leping sai läbi ja kõva tegija tuli asemele,“ ütles Mägi. Samas avatakse sügisel uus kauplus Solarise keskuses ja otsitakse ka muid pindu.

Mägi sõnul on NS King saanud häid pakkumisi ka Leedusse laienemiseks, kuid seda esialgu plaanis ei ole. „Ei taha üle pingutada,“ ütles Mägi.

Üks kauplus on firmal ka Soomes.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara