Autor: Kaubandus.ee • 15. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Oleg Gross: edu pant - pole laene ega kallil ajal laienenud

See ongi edu pant, et ei ole laenusid ega kallil ajal laienenud, kommenteeris OG Elektra omanik Oleg Gross esimese poolaasta häid tulemusi.

„Ma ei oskaks siin eriti muud öelda,“ lisas Gross ja selgitas lähemalt, et ettevõtte püsikulud on suhteliselt madalad. „Firmas ei ole ühtegi liisingut, pangalaen on sisuliselt nullilähedane. Oleme töötajate arvu vähendanud kõvasti,“ kirjeldas ta.

„Kui meil käive kukkus 10%, vähendasime töötajate arvu 12-13%,“ lausus Gross. Sellistes tingimustes, kus töötajate arv jääb samaks ja käive langeb, võiks tööviljakus ning tootlikkus langeda, aga Grossi sõnul suutsid nad tööviljakust koos tootlikkusega hoida.

Teiseks edu põhjuseks on Grossi sõnul ka kindlasti see, et Aasiast hakati kaupa tooma. „On arvatud, et see ei ole nii väga rentaabel, aga koos toidukaubaga on see meil käibe hoidmisele ikkagi kaasa aidanud,“ tõdes jaekaupmees. Samas möönis ta, et Aasia kaup on küll väikesemahuline, kuid neil on katted hoopis suuremad kui toidukaupadel, mis on olukorda veidi parandanud.

Gross ütles, et selliseid jaekaubandusega tegelevaid ettevõtteid eriti pole, kel pangalaen ja liisinguid puuduvad. Grossi sõnul sõltub laenu võtmine ka inimeste riskivalmidusest. „Ma ütlesin 2006. aaastal, et tulevad rasked ajad, ja need tulid,“ toonitas Gross, kuigi ei soovinud enda sõnul oraaklit mängida. „Paljud seda ei uskunud,“ lisas ärimees.

Gross ütles, et 2007. ja 2008. aastal ei oleks tohtinud nii jõuliselt laieneda, nagu seda suuremad jaeketid tegid. Täna täna ägavad need ketid miljardiliste laenukoormate all. „Täna on selge, et see valik oli meil õige,“ märkis Gross.

„Ei oska öelda,“ ütles Gross teise poolaasta prognoosi kohta, „kui on langus või tõus, on minimaalne.“ Suurt kukkumist Gross hästi enam ei usu.

AS OG Elektra 2009. a esimese poolaasta müügitulu oli 483,9 miljonit krooni ning kasum majandustegevusest 28,9 miljonit krooni.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757